ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Ούτε νέα μέτρα ούτε εκλογές

Βενιζέλος: Ούτε νέα μέτρα ούτε εκλογές

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε με τη σειρά του σαφές μήνυμα προς της τρόικα ότι η χώρα δεν αντέχει νέα μέτρα.

Η χώρα δεν αντέχει νέα μέτρα, ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών. «Σκηνικό πρόωρων εκλογών δεν στήνεται, γιατί πρόωρες εκλογές δεν θα έχουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος επιχειρώντας να βάλει «φρένο» στην εκλογολογία των τελευταίων ημερών.

«Η τρόικα δεν μπορεί να επιβάλει πρόωρες εκλογές. Απαιτείται χρόνος» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, καλώντας την ΕΕ να «τιμήσει» τους Έλληνες για τις θυσίες τους.

Πρωτοβουλίες για τη λαθρομετανάστευση

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για λήψη πρωτοβουλιών, προκειμένου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης μετατραπεί σε πρόβλημα Ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό.

«Απαιτείται κίνηση πραγματικής αλληλεγγύης», είπε, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να οργανωθεί μεγάλη επιχείρηση στην πηγή του προβλήματος. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και περισσότερα κονδύλια, συμπλήρωσε.

Ζήτησε, δε, να γίνει πιο ουσιαστική η παρουσία της Frontex στα ελληνικά σύνορα. «Είναι άδικο και ανυπόφορο να αναλαμβάνουμε δυσανάλογα βάρη για λογαριασμό άλλων» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι απαιτείται πλαίσιο με σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας για την επιτήρηση της Μεσογείου.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως τα περί «πρώην οθωμανικής επαρχίας της Ελλάδας» αποτελούν προσβολή και λοιδορία, που δεν βοηθούν τις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ανέφερε ακόμη ότι θα προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διμερείς συνομιλίες με Αίγυπτο και Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες. Είπε επίσης ότι, στις 30 Οκτωβρίου, θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.