ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθανασίου:Ανάξια διάψευσης τα περί εντολών της τρόικας σε δικαστικούς

Αθανασίου:Ανάξια διάψευσης τα περί εντολών της τρόικας σε δικαστικούς

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η τρόικα, σε συνάντηση κλιμακίου της με ειρηνοδίκες και με αντικείμενο τους πλειστηριασμούς και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έδωσε εντολή να βγάζουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών.

Το θέμα έθιξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει διευκρινήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κάνοντας λόγο για μείζον ζήτημα που δημιουργείται από την συνάντηση αυτή.

Απαντώντας ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε ανάξια διάψευσης τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα τονίζοντας ότι η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. «Εκείνες τις μέρες εντονότατα σας καταγγείλαμε ότι είχατε γίνει εντολοδόχοι της τρόικας. Οφείλετε να ενημερώσετε τη Βουλή. Δεν μπορεί να γίνεται η χώρα υποχείριο, ούτε της τρόικας, ούτε αυτών που δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

newego LARGE t 1101 54165566

«Δεν είναι μυστικό ότι μια από τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις είναι να ενημερώνεται κλιμάκιο της τρόικας, όχι επί της ουσίας, αλλά σε τεχνικά ζητήματα, όπως γίνεται σε όλα τα υπουργεία. Οι συναντήσεις αυτές έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς πολλά από τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από την «task force»», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και επεσήμανε:

«Μία από αυτές αφορούσαν τους πλειστηριασμούς και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το δημοσίευμα, που αναφέρει ότι έκαναν παρατηρήσεις στους δικαστικούς και δόθηκαν εντολές να βγάζουν αποφάσεις που ευνοούν τους τραπεζίτες, είναι ανακριβέστατο. Αυτό που ενδιέφερε το κλιμάκιο της τρόικας ήταν πόσες υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια. Αποτέλεσμα από αυτή την συνάντηση ήταν να ζητήσω από το υπουργείο Οικονομικών να αυξηθούν οι θέσεις των ειρηνοδικών για να διεκπεραιωθούν οι 70.000 υποθέσεις που εκκρεμούν. Έγιναν ήδη 78 προσλήψεις και ζητάμε άλλες 38 θέσεις. Ουδεμία συζήτηση επί της ουσίας των υποθέσεων δεν έγινε. Η ενημέρωση αφορούσε μόνο τεχνικά θέματα. Όλα τα άλλα είναι ανάξια διαψεύσεως. Μίλησα και εγώ ο ίδιος με τους ειρηνοδίκες και γελούσαν. Δεν μπορώ να ασχολούμαι με αβάσιμα δημοσιεύματα. Πληροφορίες για τον αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούν και για το πότε προσδιορίζονται πήρανε και για άλλα δικαστήρια. Άλλο αυτό και άλλο να λέμε ότι παρεμβαίνουν στην ουσία των υποθέσεων».

Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμεινε ότι «είναι μείζον θέμα όταν εν κρυπτώ διοργανώνονται τέτοιες υποθέσεις» και προσέθεσε ότι το κόμμα της θα ζητήσει να κληθούν, προκειμένου να ενημερώσουν την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τόσο οι δύο ειρηνοδίκες που συμμετείχαν στη συνάντηση με την τρόικα όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης.