ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο Σαμαράς φεύγει και μας αδειάζει τη γωνιά

Τσίπρας: Ο Σαμαράς φεύγει και μας αδειάζει τη γωνιά

Την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου εξέφρασε από το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Πλησιάζει η ώρα της μεγάλης νίκης. Η ώρα που η Ελλάδα θα κλείσει τον δρόμο σε μια αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική. Και θα πει ναι στο μέλλον. Ναι στην αξιοπρέπεια. Ναι στην δημοκρατία», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η Ελλάδα πλέον δεν φοβάται. «Όσο και αν προσπαθεί ο κ. Σαμαράς, και η ακροδεξιά του παρέα. Όσο και αν κραυγάζει το σύστημα της διαπλοκής. Τώρα η Ελλάδα σηκώνεται όρθια. Γυρίζει σελίδα».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά και να πορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα και να γράψουν μαζί την ιστορία μιας μεγάλης νίκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε ξανά δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας πως πέντε χρόνια μνημονίων άφησαν πίσω τους, μόνο καταστροφή και αγωνία και αδιέξοδα στις ψυχές των ανθρώπων.

«Αυτός είναι ο απολογισμός πέντε χρόνων Μνημονίου και λιτότητας. Μιας λιτότητας που ξεκίνησε – ας το θυμόμαστε – επειδή το χρέος της χώρας είχε φτάσει το 127% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Και κλείνει με το χρέος στα 175%. Και την πραγματική οικονομία, γεμάτη λουκέτα, χρέη και καταστροφή. Ας το πάρουν λοιπόν απόφαση οι κήρυκες της πολιτικής των Μνημονίων. Αυτοί που έσκισαν σε μια νύχτα τα Ζάππεια, για ένα κόκκαλο εξουσίας. Ας το πάρουν απόφαση: Ο λαός δεν έχει πια τίποτα να περιμένει από αυτούς. Δεν μπορούν πια, ούτε να τον φοβίσουν, ούτε να τον εκβιάσουν. Δεν μπορούν πια να τον κρατήσουν σκυφτό. Τους προσπερνάει. Και στρέφει το πρόσωπο στο μέλλον. Στρέφει το πρόσωπο σε μια Ελλάδα με δύναμη και προοπτική. Σε μια Ελλάδα της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας».

Αναφερόμενος στο χρέος, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως πλέον δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος σε ολόκληρη την Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, και πρέπει να αποπληρωθεί στο σύνολό του. Ο μόνος που χει απομείνει να δηλώνει ανοιχτά ότι μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ενέχει τον κίνδυνο αποβολής της από το ευρώ, είναι δυστυχώς, ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που, ευτυχώς για την Ελλάδα, φεύγει. Τον διαψεύδουν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Που βγαίνουν πια και ζητούν ανοιχτά να υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους. Όλοι αυτοί δηλώνουν ξεκάθαρα, και σε κάθε ευκαιρία, ότι ενδεχόμενο αποβολής από το Ευρώ δεν υπάρχει».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο κ. Σαμαράς είναι σε απελπισία και πανικό μπροστά στην επερχόμενη πολιτική ήττα. «Ο άνθρωπος που σήμερα δηλώνει στην προεκλογική του εκστρατεία ότι με την Ελλάδα δεν παίζει. Γιατί δεν μας λέει για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το περίφημο mail προς την τρόικα; Γιατί δεν μας λέει για τις ομαδικές απολύσεις που ετοιμάζει; Γιατί δεν μας λέει για τις χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους που έχει αναλάβει να πετάξει στο δρόμο; Γιατί δεν μας λέει για τις περικοπές στις συντάξεις που σχεδιάζει για την επόμενη ημέρα των εκλογών; Γιατί δεν μας λέει για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που θα σκορπίσουν δυστυχία σε χιλιάδες καταχρεωμένες οικογένειες; Γιατί δεν μας λέει ότι όλα αυτά, μαζί με δεκάδες άλλα μέτρα και πρόσθετα χαράτσια αποτελούν το μοναδικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας; Για να υλοποιήσει όλα αυτά, ζητάει σήμερα την ψήφο του Ελληνικού λαού, ο κ. Σαμαράς. Και κρύβει την αλήθεια. Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη χάσει τις εκλογές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει το δημόσιο διάλογο. «Τον αρνούνται γιατί θεωρούν ήδη τον εαυτό τους ηττημένο. Η πρώτη σας ήττα πριν από το πικρό ποτήρι της 25ης του Γενάρη είναι η απροσχημάτιστη άρνησή σας να προσέλθετε σε Δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. Η πρώτη σας ήττα, γιατί έρχονται κι άλλες ακόμα μεγαλύτερες».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει. «Έρχονται στο προσκήνιο νέες δυνάμεις. Και οι δυνάμεις αυτές, με την στήριξη των λαών, των εργαζόμενων, των ευρωπαϊκών κοινωνιών, θα βάλουν την δική τους ατζέντα. Και θα παίξουν πια ρόλο στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Γιατί, τι να κάνουμε, εμείς δεν είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά, που το 2012 υποσχέθηκε αναδιαπραγματεύσεις και απαγκιστρώσεις και το γύρισε τούμπα το ίδιο βράδυ των εκλογών. Στην δήλωσή του. Και έσπευσε να αποδεχτεί την ιδιοκτησία του Μνημονίου. Και μάλιστα στα αγγλικά. Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Δεν είμαστε οι τύποι που θα καταπιούμε την θέση μας με ένα «Giannis Forget it» του κ. Σόιμπλε -αυτή την ιστορία που με έκανε να ντραπώ σαν πολίτης αυτής της χώρας για αυτούς που την εκπροσωπούν. Γιατί εμάς δεν μας έχει κανένας στο τσεπάκι του. Δεν είμαστε μέρος του διαπλεκόμενο χθες. Δεν υπογράψαμε αμαρτωλές συμβάσεις. Δεν παίρναμε επι χρόνια προμήθειες στα κομματικά μας ταμεία από Γερμανικές -και άλλες- εταιρείες. Δεν δώσαμε αντιπαροχή την πολιτική μας στήριξη απο Μέσα ενημέρωσης. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που κατέστρεψε την Ελλάδα. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το χθες, όχι να συμβιβαστούμε μαζί του».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πως πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή ενός άμεσου προγράμματος που θα ανακουφίζει την κοινωνία από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Που θα βοηθά την οικονομία να πάρει ξανά μπροστά. Και να αντιμετωπίσει την κοινωνική μάστιγα της ανεργίας. Αυτό είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε για μια ακόμη φορά τις βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των αδύναμων:

  • Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.
  • Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
  • Δωρεάν ιατρική περίθαλψη.
  • Δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.
  • Επίδομα στέγασης σε 25.000 οικογένειες.
  • Κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.
  • Κατάργηση της εξίσωσης φόρου στο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
  • Αποκατάσταση της 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.
  • Αλλά και σταδιακή αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας με την περικοπή των συντάξεων των νεοπροσφύγων ομογενών, των παλιννοστούντων Ποντίων από της χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί επίσης σε μια πολιτική, που στοχεύει στην ανάσχεση της καταστροφής στην πραγματική οικονομία και στην στήριξη της εργασίας.
  • Την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.
  • Τον φραγμό στις μαζικές απολύσεις.
  • Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
  • Την προώθηση ενός συνολικού σχεδίου για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Τις στοχεύσεις του προγράμματος τις λέω καθαρά, ανοιχτά και με σαφήνεια.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο σημείωσε πως «οι άνθρωποι με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, δεν στέκονται μόνο στο οικονομικό και το ανθρωπιστικό μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Στέκονται και στο θεσμικό. Στην εδραίωση της διαφάνειας. Στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής από την διαπλοκή και την διαφθορά. Στην διερεύνηση των οικονομικών σκανδάλων που λεηλάτησαν ωμά – και πολλές φορές απροκάλυπτα - το δημόσιο χρήμα. Στο ξεκαθάρισμα του τοπίου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Και ειδικά σε ότι αφορά την αδειοδότηση και την χρηματοδότησή τους. Στην αποκατάσταση του κύρους των κοινοβουλευτικών θεσμών, που οι κυβερνήσεις του Μνημονίου καταεξευτέλισαν».

Απευθυνόμενος στους πολίτες της Θράκης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ «το διακύβευμα για την περιοχή είναι να σταματήσει να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρώπης. Εκεί που την κράτησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές τους, για 40 χρόνια. Το διακύβευμα είναι να μην υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό ή που δεν πηγαίνουν σχολείο. Για εμάς το διακύβευμα είναι να μπορεί η Θράκη να προσφέρει ένα καλύτερο, ελεύθερο μέλλον για τις νέες και τους νέους της.

Παράλληλα επεσήμανε πως στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δοθεί ανάσα και δυναμική στον αγροτικό τομέα που τον γονάτισε η μνημονιακή πολιτική, με τον ΕΝΦΙΑ όχι μόνο στα σπίτια και στα χωράφια, αλλά και στα μαντριά και τους βοσκότοπους. Με την σύνταξη στα 67 για τον αγρότη και την αγρότισσα, που διώχνει τους νέους ανθρώπους από τον αγροτικό τομέα. Με μια ολέθρια πολιτική που έχει εκτινάξει το κόστος της αγροτικής παραγωγής στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

«Το διακύβευμα για εμάς είναι:

  • Να στηρίξουμε τον καπνοπαραγωγό και τον αγρότη με εγγυήσεις για το αγροτικό εισόδημα.
  • Με νέες καλλιέργειες.
  • Με επιστημονική υποστήριξη για την αναβάθμιση της παραγωγής.
  • Με βοήθεια στην συνεταιριστική οργάνωση.
  • Με στοχευμένα αναπτυξιακά μέτρα.
  • Να στηρίξουμε τον κτηνοτρόφο, μεριμνώντας για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους - εκατοντάδες - έχασαν φέτος τεράστιο τμήμα του ζωικού τους κεφαλαίου.

Και πρόσθεσε:

Το διακύβευμα για εμάς είναι να στηρίξουμε τον επιχειρηματία που καινοτομεί. Που προωθεί και εξάγει νέα προϊόντα, ενισχύοντας την απασχόληση. Να στηρίξουμε τους συνταξιούχους που δούλεψαν μια ζωή και τώρα βλέπουν τις συντάξεις τους να κόβονται. Να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή της περιοχής. Και να προωθήσουμε ένα συγκροτημένο, ανθρώπινο πλαίσιο διαχείρισης της μετανάστευσης χωρίς χαρτιά. Και της αντιμετώπισης των παράνομων κυκλωμάτων που διακινούν την ανθρώπινη απελπισία. Έτσι, ώστε η Θράκη να μην γίνεται αποθήκη εξαθλιωμένων ανθρώπινων ψυχών».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Θράκη και η Μακεδονία έχουν καίριο ρόλο να παίξουν ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφορών και ενεργειακών διόδων για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ασίας. Είτε αυτό αφορά την μεταφορά Αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP, είτε τη μεταφορά Ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, είτε την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Είτε την ενίσχυση του εμπορικού ρόλου των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών και την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι κυβέρνηση μιας μόνο παράταξης. «Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», τόνισε.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε βέβαιος για μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία. «Μια ξεκάθαρη νίκη για να έχουμε λυμένα τα χέρια απέναντι στα συμφέροντα. Απέναντι στην διαπλοκή. Απέναντι σε όλους όσοι θα ήθελαν να χειραγωγήσουν την Ελλάδα για το δικό τους συμφέρον. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου, τόσο πιο δυνατή και σταθερή θα είναι η Ελλάδα στις 26. Αυτό είναι το επίδικο των εκλογών. Και ας το πάρουν λοιπόν απόφαση: Την παραπάνω Κυριακή η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η Αριστερά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην ιστορική της ευθύνη. Η Ελλάδα προχωράει. Η Ευρώπη αλλάζει. Η Ελπίδα έρχεται».

Σχετικές ειδήσεις