ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στη δανειακή σύμβαση ζητούν Τσίμερ-Παπαδημούλης

Συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στη δανειακή σύμβαση ζητούν Τσίμερ-Παπαδημούλης

Επιστολή στον Μάρτιν Σουλτς με την οποία ζητούν τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία επανεξέτασης της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), όπως πρότεινε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απέστειλαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ευρωομάδας GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα τονίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών των χωρών με προγράμματα προσαρμογής» αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι «μέχρι τώρα, το Κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί ή περιθωριοποιηθεί πλήρως από τον σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των προγραμμάτων και από την εποπτεία της εφαρμογής τους καθώς και από την παρακολούθηση».

«Η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στις διαδικασίες θα αποτελούσε ένα βήμα προς τα εμπρός στον εκδημοκρατισμό της πολιτικής στην Ευρωζώνη. Επίσης, θα ήταν μια πρόκληση για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την ενίσχυση ενός πραγματικού διαλόγου καθώς και του παραγωγικού του ρόλου στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, ως εγγυητής μεγαλύτερης δημοκρατικής νομιμότητας και του πλήρους σεβασμού των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και του κοινοτικού δικαίου» υπογραμμίζουν.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την πλήρη υποστήριξή μας προς την άμεση και πλήρη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία επανεξέτασης της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM όπως προτάθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο Schulz, στις 19 Αυγούστου.. Η συμμετοχή του μόνου δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμικού οργάνου της ΕΕ στη διαδικασία αυτή προβλέπεται επίσης και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα τονίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών των χωρών με προγράμματα προσαρμογής.. Έχει επίσης επισημάνει την καταστρατήγηση του δικαίου της ΕΕ, κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων, καθώς και το σημαντικό έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικής νομιμότητας των εφαρμοζόμενων μέτρων.

» Το Κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί ή περιθωριοποιηθεί πλήρως από το σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των προγραμμάτων και από την εποπτεία της εφαρμογής τους καθώς και από την παρακολούθηση.

» Η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στις διαδικασίες θα αποτελούσε ένα βήμα προς τα εμπρός στον εκδημοκρατισμό της πολιτικής στην Ευρωζώνη. Επίσης, θα ήταν μια πρόκληση για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την ενίσχυση ενός πραγματικού διαλόγου καθώς και του παραγωγικού του ρόλου στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, ως εγγυητής μεγαλύτερης δημοκρατικής νομιμότητας και του πλήρους σεβασμού των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και του κοινοτικού δικαίου.

»Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε την ένταξη αυτού του θέματος στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Διάσκεψης των Προέδρων, ως ένα πρώτο βήμα για την αποδοχή αυτής της πολύτιμης πρότασης.

Με εκτίμηση,
Gabriele Zimmer Πρόεδρος GUE/NGL
Δημήτρης Παπαδημούλης Αντιπρόεδρος GUE/NGL»

Σχετικές ειδήσεις