ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «όργια» των διακινητών στο Αιγαίο και η τουρκική αδιαφορία (video)

Τα «όργια» των διακινητών στο Αιγαίο και η τουρκική αδιαφορία (video)

Βίντεο στο οποίο αποτυπώνονται τα «όργια» των διακινητών στα σύνορα με την Τουρκία, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο Γιάννης Μουζάλας ενημέρωσε του δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι η λύση στο πρόβλημα, τονίζοντας πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει στη διάθεση του βίντεο στο οποίο φαίνεται η δράση των διακινητών.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι πριν τις επαφές της ΕΕ με την Τουρκία θα υπάρχει προσυνεννόηση με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο πολιτικός στόχος και δευτερευόντως να συζητήσουμε με την Τουρκία για τα θέματα που μας αφορούν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι, δεν υπάρχει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς να υπάρξει συντονισμός περιπολιών με την Τουρκία, ωστόσο δεν συμφωνεί σε κοινές. «Δεν μας ενοχλεί μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με Έλληνα κυβερνήτη» τόνισε, η οποία θα σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Θέλουμε η Frontex να πάει και στην Τουρκία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής θα μεταβεί στην Τουρκία στις 17-18 Νοεμβρίου, πριν την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό όπου θα συμμετάσχει και η Τουρκία, ώστε να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα, «Δεν πάμε στην Τουρκία για να δείξουμε πόσο μάγκες είμαστε, δεν πάμε να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι, ούτε ως ικέτης, αλλά πάμε ως ισότιμος διαπραγματευτής να λύσουμε ένα πρόβλημα», είπε ο Γιάννης Μουζάλας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα τρέχοντα ζητήματα, μεταξύ των οποίων:

- Για τα hotspots στα νησιά. Ήδη στη Μυτιλήνη χτίζεται η επέκταση του hotspot, ενώ στα άλλα νησιά έχουν βρεθεί οι τόποι όπου θα φιλοξενηθούν και έχουν γίνει τα σχεδιαγράμματα. «Νομίζουμε ότι θα είμαστε μέσα στις διορίες μας ή θα έχουμε μια πολύ αξιοπρεπή εικόνα, μπορεί να μη λειτουργούν και τα πέντε ως το τέλος του χρόνου, θα λειτουργούν τα τρία και τα άλλα δύο θα είναι σχεδόν έτοιμα», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός. Όπως πρόσθεσε, λειτουργίες hotspot, δηλαδή δακτυλοσκόπηση και ταυτοποίηση, γίνονται πια σε όλα τα νησιά. Τέλος, επισήμανε ότι οι δήμαρχοι των νησιών δεν αντιδρούν όσο στο παρελθόν και κατέληξε: «Πάντα θα βλέπουμε αντιδράσεις, κανείς δεν θέλει ξαφνικά να έρθει αυτό το βάρος επάνω του. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το προσφυγικό πρόβλημα. Η δουλειά της κυβέρνησης είναι να το διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, και το να φτιάχνονται οι ειδικοί χώροι είναι ο καλύτερος τρόπος για τους κατοίκους μας».

- Για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας στην Ελλάδα. Έχει γίνει προκήρυξη για 2.500 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στο Γαλάτσι θα επιστραφεί στις 20 Νοεμβρίου και αναζητούνται νέοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας. Επίσης, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να φτιάξει όχι δύο μεγάλους χώρους φιλοξενίας των 10.000 θέσεων σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά πολλούς χώρους μικρότερης χωρητικότητας. Όσον αφορά στις θέσεις φιλοξενίας σε κενά διαμερίσματα, καταρτίζεται ο μηχανισμός σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να τεθεί σε εφαρμογή.

- Για τη συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αναζητούνται ερειπωμένα στρατόπεδα και είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με το υπουργείο. «Δεν υπάρχει άρνηση βοήθειας από το στρατό. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας προσφέρει πράγματα. Για παράδειγμα για τους χώρους μετεγκατάστασης, μας προσφέρει στρατόπεδα και παλιά αεροδρόμια, και κάνουμε μια μεγάλη μελέτη γι' αυτούς. Επίσης, μας προσφέρει σίτιση, κουβέρτες και είδη ρουχισμού. Ο στρατός δεν είναι αμέτοχος», διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας.

- Για τη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει λάβει έξι εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 30 εκατομμύρια είναι σε διαδικασία εκταμίευσης. Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να υπάρχουν έκτακτοι τρόποι εκταμίευσης των κονδυλίων, καθώς το πρόβλημα με το γραφειοκρατικό τρόπο εκταμίευσης είναι ότι «πρέπει πρώτα να κάνεις πράγματα και μετά να πάρεις λεφτά και ως εκ τούτου μέχρι τώρα η μεγάλη πλειοψηφία των δαπανών έχει καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».

- Για τα δημοσιεύματα περί παραίτησης. Ο κ. Μουζάλας δήλωσε σχετικά: «Είμαι συνειδητά σε αυτή την κυβέρνηση. Είμαι συνειδητά κατ' αρχήν όσο αφορά στο θέμα, το προσφυγικό, είναι κάτι που με άλλους τρόπους ασχολούμαι 27 χρόνια από τη ζωή μου και επίσης είμαι συνειδητά όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ. Έχω μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή που αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού και στη συμμετοχή μου στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του ζητήματος. Δεν πρόκειται να αποσυρθώ με δική μου ευθύνη όσο αυτή η αποστολή συνεχίζεται». Επίσης, χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τα άλλα συνεμπλεκόμενα υπουργεία «αρμονική, αν και είναι λογικό να υπάρχουν εμπλοκές γιατί είναι ένα ζήτημα πολυκεντρικό που εμπλέκονται πολύ παράγοντες».

Σχετικές ειδήσεις