ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβίγκου: Ακραίοι ευρωπαϊκοί κύκλοι μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από το Σένγκεν

Σβίγκου: Ακραίοι ευρωπαϊκοί κύκλοι μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από το Σένγκεν

Στη σύγκρουση, σε επίπεδο Ευρώπης, μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων στη διαχείριση του προσφυγικού, αναφέρθηκε σήμερα, Πέμπτη (03/12/2015) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

«Υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία διαρρέονται από ακραίους ευρωπαϊκούς κύκλους, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύγκρουση σε επίπεδο Ευρώπης μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, μεταξύ δυνάμεων που προτάσσουν μια φωνή αλληλεγγύης και δημοκρατίας μέσα στην Ευρώπη και επιμερισμού της ευθύνης ως προς τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και συντηρητικών φωνών, τις οποίες είδαμε και στα ρεπορτάζ σας, οι οποίες προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα έξω από τα σύνορά τους, προτάσσοντας μια λογική κλειστών συνόρων», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σχετικά με την Συνθήκη Σένγκεν και την Ελλάδα, η κ. Σβίγκου επισήμανε τη δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, για θέματα Μετανάστευσης και ΥΠ.ΕΞ του Λουξεμβούργου κ. Άσελμπορν ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, και ότι όσοι ενδεχομένως μιλήσουν για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν, καταστρέφουν το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή μια τέτοια συζήτηση.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι, όπως σαφής και κατηγορηματική ήταν η απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών ηγεσιών για το Grexit, έτσι σαφής και κατηγορηματική πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρώπης σε οποιαδήποτε συζήτηση περί Σένγκεν.

«Υπάρχει η πίεση διαφόρων ακραίων κύκλων οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο μια λογική αποκλεισμών, φραχτών, μια λογική η οποία δεν θέλει όλες οι χώρες να συνδράμουν στο επίπεδο της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης, και του κοινού συντονισμού στη διαχείριση των προσφυγικών ροών», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Αυτό όμως το οποίο αυτή τη στιγμή προσπαθεί να συντελεστεί σε επίπεδο Ευρώπης είναι να ενισχυθεί και η βοήθεια προς την Ελλάδα, οικονομική και τεχνική, αλλά να ενισχυθεί και η συνυπευθυνότητα και ο συντονισμός όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Θα θέλαμε η ΝΔ, η οποία είναι στο ΕΛΚ να βάλει τέλος και η ίδια σε αυτά τα σενάρια».

Για την πρόσκληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε εθνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, η κ. Σβίγκου είπε πως «το μόνο που ζήτησε ο κ. Τσίπρας με την πρόσκλησή του για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών είναι να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική γραμμή για την υπεράσπιση των συντάξεων. Θα μπορούσε να βγει μια κοινή απόφαση, μια κοινή εθνική γραμμή για την υπεράσπιση των συντάξεων» και πρόσθεσε: «Η ΝΔ τι θέλει να κάνει στο ασφαλιστικό; Η ΝΔ επιχαίρει για μια πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης. Δεν θα την δει. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή λογοδοτεί στον ελληνικό λαό και κρίνεται καθημερινά, όπως κρίνονται όλα τα πολιτικά κόμματα στο βαθμό που δεν καταθέτουν καμία πολιτική πρόταση».

Για τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η κυβέρνηση προσπάθησε, ο προϋπολογισμός να έχει ένα κοινωνικό πρόσημο και να υπάρξει αύξηση κατά 823 εκατομμύρια ευρώ των κοινωνικών δαπανών.

Σχετικές ειδήσεις