ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιτότητα και αποχή στη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Λιτότητα και αποχή στη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Λιτότητα και αποχή είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της φετινής δεξίωσης για τον εορτασμό της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας...

Λιτότητα και αποχή είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της φετινής δεξίωσης για τον εορτασμό της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας που παραθέτει αύριο το πρωί στις 11 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Ήδη, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε με σχετική επιστολή τον Κάρολο Παπούλια ότι δεν θα παραστεί στη εκδήλωση για την 37η επέτειο, ενώ την απόφασή τους να μην μετέχουν στη δεξίωση δημοσιοποίησαν 41 αντιστασιακοί της περιόδου 1967-1974, αρνούμενοι όπως σημειώνουν, «να προσφέρουμε νομιμοποίηση στην οικονομική δικτατορία που εξυφαίνεται σε βάρος του λαού».

Σε κείμενό τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στις «αντισυνταγματικές και πολιτικά επικίνδυνες μεθοδεύσεις που μετατοπίζουν την έδρα της πολιτικής νομιμότητας από το Κοινοβούλιο στις «αγορές»» και επισημαίνουν ότι «αρνούμαστε τη μετάλλαξη της χώρας μας σ' αυτό που εμείς ονομάζουμε «ασήμαντη» δημοκρατία».

Και καταλήγουν: «Η δημοκρατική συνείδηση και το αίσθημα δικαίου μάς απαγορεύουν να συμμετάσχουμε σε μια εκδήλωση κενή περιεχομένου, επίφαση δημοκρατικής ευαισθησίας, ανούσια παράσταση δήθεν πολιτικής συναίνεσης και κοινωνικής ομοψυχίας, όπως, δυστυχώς, καταλήγει να είναι, το δυσοίωνο τούτο έτος 2011, η προεδρική δεξίωση της 24ης Ιουλίου «για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».

Το κείμενο υπογράφουν οι: Ιωσήφ Αναστασίου, Γιάννης Βασιλειάδης, Πέτρος Βλάσσης, Μπάμπης Γεωργούλας, Μαργαρίτα Γιαραλή, Κωστής Γιούργος, Μίμης Δαρειώτης, Βασίλης Δεμουρτζίδης, Μπούλη Θεοφυλακτοπούλου, Παναγιώτης Καϊσίδης, Τάσος Καζλάρης, Θανάσης Καλαφάτης, Μαρία Καλλέργη, Παύλος Κλαυδιανός, Μπάμπης Κοβάνης, Γρηγόρης Κοκοζίδης, Δημήτρης Κωσταράκος, Βασίλης Κωτούλας, Αντώνης Μαργαρίτης, Δημήτρης Μαστροδήμος, Νίκος Μανιός, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μπανιάς, Μάγδα Πίττακα, Χρήστος Ρεκλείτης, Γιώργος Σαγιάς, Σπύρος Σακέττας, Γιάννης Σταματάκης, Νικηφόρος Σταματάκης, Ελλη Στεφανίδου, Γιάννης Στρατής, Νίκος Συρμαλένιος, Περικλής Τερζής, Πόπη Τζεμπελίκου, Νίκος Τσαγκρής, Κλέαρχος Τσαουσίδης, Ελένη Φατούρου-Δούμα, Νίκος Χρυσανθόπουλος.

Η Αλέκα Παπαρήγα επίσης δεν θα συμμετάσχει στη δεξίωση.

Σε ότι αφορά στην εκδήλωση, θα είναι λιτή (θα προσφερθούν μόνο πορτοκαλάδες και άλλοι χυμοί) και θα πραγματοποιηθεί στην κλιματιζόμενη αίθουσα δεξιώσεων του Προεδρικού Μεγάρου.

Έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί, όλοι οι βουλευτές και οι αντιστασιακοί, σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει συντάξει η Προεδρία της Δημοκρατίας. Όπως συνέβη πέρυσι, έτσι και εφέτος, οι προσκεκλημένοι δεν πρόκειται να συνοδεύονται από τις συζύγους ή τα παιδιά τους.

Διαβάστε επίσης: Ο Τσίπρας δεν θα πάει στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας