ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δώρο ένα σωσίβιο έκανε ο Τσίπρας στον Μπαν Κι Μουν

Δώρο ένα σωσίβιο έκανε ο Τσίπρας στον Μπαν Κι Μουν

Ένα σωσίβιο έκανε δώρο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χάρισε στον ΓΓ του ΟΗΕ το σωσίβιο ως σύμβολο της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «εργαλείο ζωής» και εκφράζοντας την ελπίδα να μη χρειαστεί να ξαναχρησιμοποιηθεί από απροστάτευτους ανθρώπους, έρμαια των δουλεμπορικών δικτύων, για να σωθεί η ζωή τους.

«Είναι ένα σημαντικό δώρο. Το χρειάζομαι. Πολλοί άλλοι πιθανόν να το χρειάζονται περισσότερο», απάντησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ενώ αποκάλυψε ότι δεν ξέρει κολύμπι.

«Οπότε βρίσκομαι σε πλοίο, μπορεί να το χρειαστώ», συμπλήρωσε και επαίνεσε τους Έλληνες που «είστε αφοσιωμένοι στη διάσωση πολλών ανθρώπων σε δύσκολες συνθήκες. Η Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού, αλλά και μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπογράμμισε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης εντός του έτους.

«Με τον ΓΓ του ΟΗΕ συμφωνήσαμε ότι η προσφυγική κρίση δεν λύνεται με εργαλεία εθνικισμού. Οι πολιτικές των φρακτών και των μονομερών ενεργειών αντιβαίνουν στις κοινές μας αρχές και επιδεινώνουν την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις του με τον Μπαν Κι Μουν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους.

«Η Ελλάδα παλεύει ενάντια στις πολιτικές αυτές. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να διαχειριστούμε το δύσκολο αυτό ζήτημα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η προσφυγική κρίση είναι μία διεθνής και ευρωπαϊκή πρόκληση.

«Μόνο με συλλογικές και συνεκτικές πολιτικές μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη συνεργασία με την Τουρκία, ότι έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές και ότι έχουν «σχεδόν εκμηδενιστεί» οι θλιβερές ειδήσεις, θανάτων, πνιγμών.

Αναφέρθηκε στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, σημειώνοντας ότι αυτή γίνεται κατά περίπτωση και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τόνισε ότι έχουν δοθεί θέσεις φιλοξενίας στους πρόσφυγες και γίνεται προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη στήριξη του ιδίου και των υπηρεσιών του Οργανισμού στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και καλωσόρισε τη διοργάνωση Συνόδου για το Προσφυγικό στην επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησε με τον Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό και τόνισε ότι στόχος είναι μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχετικές ειδήσεις