ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

European Super League: Η Μπαρτσελόνα επιμένει – Να μην γίνει συζήτηση σε καθεστώς εκφοβισμού

Γήπεδο Μπαρτσελόνα
AP Images

Παρά το γεγονός ότι η Super League φαίνεται να διαλύθηκε εν τη γενέσει της, η Μπαρτσελόνα συντηρεί το θέμα και με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως δεν έχει τελειώσει το θέμα και θα πρέπει να συζητηθεί σε ένα πιο ήρεμο κλίμα μελλοντικά.

Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσε η πρόθεση κορυφαίων ευρωπαϊκών κλαμπ να «τορπιλίσουν» επί της ουσίας την UEFA και το Champions League, δημιουργώντας μιας δική τους κλειστή λίγκα με την ονομασία «European Super League». Ειδικότερα για συλλόγους όπως η Μπαρτσελόνα και η Λίβερπουλ, που έχουν τεράστια παράδοση και «δέσιμο» με τους φιλάθλους, υπήρξε τεράστια κριτική και έντονη διαφωνία για τη στάση τους.

Εν τέλει, οι αγγλικές ομάδας έκαναν πίσω η μια μετά την άλλη, ενώ και οι περισσότερες άλλες ομάδες αποσύρθηκαν σταδιακά από την European Super League, με τη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης να έχουν μείνει μόνες τους. Όχι εντελώς μόνες, όμως, καθώς φαίνεται και η Μπαρτσελόνα να διατηρεί μια τάση ισορροπίας της κατάστασης με την τελευταία της ανακοίνωση. Οι Καταλανοί υποστηρίζουν πως το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη τους, ενώ τόνισαν πως δεν θα έπρεπε να γίνονται συζητήσεις και να λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ και υπό καθεστώς πίεσης. Προφανώς κι αυτή η φράση αναφέρεται σε φιλάθλους και κυρίως στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Αγγλία, όπου παρατηρήθηκαν ακόμα και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των οπαδών απέναντι στις διοικήσεις των ομάδων.

«Η Μπαρτσελόνα συμμερίζεται την άποψη των περισσότερων μεγάλων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων, και μάλιστα δεδομένου του τρέχοντος κοινωνικοοικονομικού κλίματος, ότι υπάρχει ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να εγγυώνται την οικονομική βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου βελτιώνοντας το προϊόν προσφέρεται στους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και με την ενοποίηση και ακόμη και την αύξηση της βάσης των θαυμαστών στην οποία διατηρείται αυτό το άθλημα, το οποίο είναι το βασικό και βασικό πλεονέκτημά του.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Μπαρτσελόνα δέχτηκε, επειγόντως, την προσφορά να συμμετάσχει, ως ιδρυτικό μέλος της Super League , σε διαγωνισμό που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας και της ελκυστικότητας του προϊόντος που προσφέρεται στην οπαδοί του ποδοσφαίρου και, ταυτόχρονα, και ως μία από τις πιο αναπαλλοτρίωτες αρχές της Μπαρτσελόνα, αναζητούν νέους τύπους αλληλεγγύης με την οικογένεια ποδοσφαίρου στο σύνολό της.

Η απόφαση ελήφθη με την πεποίθηση ότι θα ήταν ιστορικό λάθος να απορρίψουμε την ευκαιρία να γίνουμε μέρος αυτού του έργου ως ένα από τα ιδρυτικά του μέλη. Ως ένας από τους κορυφαίους αθλητικούς συλλόγους στον κόσμο, η πρόθεσή μας θα είναι πάντα να είμαστε στην πρώτη γραμμή, κάτι που είναι απαραίτητο μέρος της ταυτότητας του συλλόγου και του αθλητικού, κοινωνικού και θεσμικού πνεύματός του», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση.

«Σε κάθε περίπτωση, η Μπαρτσελόνα ως σύλλογος που ήταν πάντα και πάντα θα ανήκει σε καθένα από τα μέλη της, διατηρεί ρητά το δικαίωμα να υποβάλει μια τόσο σημαντική απόφαση για την τελική έγκριση των αρμόδιων κοινωνικών φορέων της, μετά από προσεκτική και πολύ απαραίτητη μελέτη της πρότασης.

Δεδομένης της δημόσιας αντίδρασης που προκάλεσε το προαναφερθέν έργο σε πολλούς και διάφορους τομείς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μπαρτσελόνα εκτιμά ότι απαιτείται πολύ πιο εις βάθος ανάλυση των λόγων που προκάλεσαν αυτήν την αντίδραση προκειμένου να επανεξεταστεί, εάν είναι απαραίτητο, και στον απαιτούμενο βαθμό, η πρόταση όπως διατυπώθηκε αρχικά και επιλύει όλα αυτά τα ζητήματα, πάντα για το καλό του γενικού συμφέροντος του ποδοσφαίρου. Αυτή η σε βάθος ανάλυση χρειάζεται χρόνο και την απαραίτητη ψυχραιμία για να αποφευχθεί η λήψη εξανθήματος.

Πιστεύουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό να επισημάνουμε το αντικειμενικό γεγονός ότι ένα Δικαστήριο έχει ήδη χορηγήσει επείγουσα νομική προστασία όπως ζητήθηκε, επιβεβαιώνοντας έτσι το δικαίωμα της πρωτοβουλίας εκ μέρους των ιδρυτικών συλλόγων του προγράμματος Super League. Από αυτήν την άποψη, η Μπαρτσελόνα θεωρεί ότι θα ήταν ακατάλληλο να καθοριστεί η απαραίτητη διαδικασία προβληματισμού και συζήτησης βάσει κριτηρίων αδικαιολόγητης πίεσης και εκφοβισμού.

Παρά το γεγονός ότι έχει απόλυτη επίγνωση της σημασίας και του ενδιαφέροντος που προκύπτει από αυτό το θέμα, καθώς και της ανάγκης να ενεργεί πάντα με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, η Μπαρτσελόνα θα ενεργεί ανά πάσα στιγμή με τη δέουσα σύνεση και ζητά την απόλυτη κατανόηση, σεβασμό και κυρίως υπομονή μεταξύ των υποστηρικτών της Μπαρτσελόνα και της κοινής γνώμης γενικά», αναφέρεται στη συνέχεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συντασσόμαστε με την Επιτροπή - Αισιόδοξος για ανάκαμψη μετά την πανδημία