ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Οδηγίες σε φοιτητές, μαθητές και ταξιδιώτες από την Τουρκία

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Οδηγίες σε φοιτητές, μαθητές και ταξιδιώτες από την Τουρκία
ASSOCIATED PRESS

Μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις φοιτητών, στους ταξιδιώτες από την Τουρκία και στους μαθητές, συστήνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας.

Σε συνέχεια της αναστολής της λειτουργίας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ο ΠΙΣ συστήνει στους φοιτητές και σπουδαστές:

  • Εάν φοιτούν σε πόλεις και περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα κοροναϊού όπως είναι η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, να αποφύγουν να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες στα πατρικά τους σπίτια αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές χωρίς κρούσματα. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του κοροναϊού στα μέρη αυτά.
  • Εάν στα πατρικά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών ή/ και ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είναι επίσης προτιμότερο να μην μεταβούν σε αυτά, προκειμένου να τους προστατεύσουν.

Σημαντικός ο περιορισμός των παιδιών

Ο ΠΙΣ συστήνει στους γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας (όλων των βαθμίδων) να τηρήσουν την προτροπή του υπουργού Υγείας και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τις ημέρες αυτές. Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται σε άλλους χώρους, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ή δύο συμμαθητές, να πηγαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες (ειδικά αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους), να ακολουθούν συλλόγους σε εκδρομές και δραστηριότητες, ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες.

Η περίπτωση της Τουρκίας

Επίσης ο ΠΙΣ εκφράζει την ανησυχία του για την περίπτωση της Τουρκίας, η οποία μέχρι χθες δεν είχε ανακοινώνει κρούσματα. Δεδομένου ότι στα ανατολικά σύνορά της, ειδικά με το Ιράν, μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία του Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς, ο ΠΙΣ θεωρεί απίθανο να μην υπάρχουν πολλά κρούσματα.

Συστήνει ως εκ τούτου σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες να θεωρούν την Τουρκία ως χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου, όπως αυτήν την στιγμή είναι δυστυχώς και η δοκιμαζόμενη Ιταλία, και να αντιμετωπίζουν ανάλογα κάθε ταξιδιώτη ή διερχόμενο από την Τουρκία.

Τέλος, ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι η προσωπική ευθύνη, η ατομική πρωτοβουλία, η επίδειξη υπευθυνότητας από τον καθένα εξ ημών, είναι αυτά που μπορούν να αναχαιτίσουν τον ρυθμό μετάδοσης του κοροναϊού και να δώσουν στη χώρα μας το χρόνο να προετοιμαστεί αλλά και να εισέλθει στην Άνοιξη, κατά την οποία παρατηρείται επιστημονικά ύφεση γενικά των ιώσεων λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός Ιταλία: Αυτές τις ηλικίες «σαρώνει» ο ιός – Τα στατιστικά

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Σε επιφυλακή η χώρα, πόσα είναι τα κρούσματα – Κλειστά τα σχολεία

Κοροναϊός – Πρόβλεψη ΣΟΚ από τη Μέρκελ: Μπορεί να μολυνθούν ακόμα και 58 εκατομμύρια Γερμανοί

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις