ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το εμβόλιο της Pfizer - Στόχος να κυκλοφορήσει μέσα στο 2020

Κορονοϊός: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το εμβόλιο της Pfizer - Στόχος να κυκλοφορήσει μέσα στο 2020
AP IMAGES

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Πιθανή η έγκριση για κυκλοφορία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μέχρι τα τέλη του 2020 σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στο 95% η αποτελεσματικότητά του. Ταυτόχρονα και χωρίς καμία διαφοροποίηση τα εμβόλια σε όλα τα κράτη-μέλη, διευκρίνισε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας. 

Πιθανό να δοθεί η έγκριση για κυκλοφορία του εμβολίου της BioNTech και της Pfizer στις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον διευθυντή της BioNTech.

«Δουλεύουμε πυρετωδώς», είπε ο Ουγούρ Σαχίν, διευκρινίζονας ότι το αίτημα έγκρισης του εμβολίου πρόκειται να κατατεθεί σήμερα Παρασκευή στην αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA).

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να λάβουμε φέτος την έγκριση στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη ή και στις δύο. Είναι πιθανόν να μπορούμε να διανείμουμε τα εμβόλια τον Δεκέμβριο», διαβεβαίωσε ο ερευνητής, συμπληρώνοντας πως «η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της εξέτασης του προϊόντος ενόψει της έγκρισής του και την επόμενη εβδομάδα θα της παραδοθούν συμπληρωματικά δεδομένα».

Στο 95% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της αμερικανικής Moderna είναι τα δύο που έχουν προχωρήσει περισσότερο στις κλινικές δοκιμές τους, σε ευρεία κλίμακα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, γύρω στο 95%.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη προπωληθεί σε όλον τον κόσμο. Όμως πολλές κυβερνήσεις διευκρινίζουν ότι τα πρώτα εμβόλια θα διατεθούν για το υγειονομικό προσωπικό και για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όλοι οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετούς μήνες για να εμβολιαστούν.

Προστασία για τουλάχιστον έναν χρόνο

Αν όλοι οι παράγοντες, δηλαδή οι κυβερνήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες και η εφοδιαστική αλυσίδα, δουλέψουν σωστά, «μπορούμε να εμβολιάσουμε το 60-70% του πληθυσμού μέχρι τον χειμώνα του 2021», σημείωσε ο Σαχίν. «Αν το καταφέρουμε, θα έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα, χωρίς νέες καραντίνες», πρόσθεσε ο συνιδρυτής της BioNTech.

Η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech έχει ήδη υπογράψει πολλά συμβόλαια, ιδίως με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και συζητά επί του παρόντος «με 30 χώρες». Συζητούν επίσης με πολλούς οργανισμούς, όπως με τον ΟΗΕ, με στόχο να καταστεί το εμβόλιο διαθέσιμο «παντού στον κόσμο» και να μειωθεί το κόστος του, ώστε να είναι προσιτό και στις φτωχότερες χώρες.

Ο 55χρονος Σαχίν και η σύζυγός του, Οζλέμ Τουρετσί, η ιατρική διευθύντρια και συνιδρύτρια της εταιρείας, «ασφαλώς» και θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο Σαχίν εμφανίστηκε βέβαιος για την ασφάλεια του εμβολίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί «καμία σοβαρή παρενέργεια», εξήγησε.

Όσον αφορά τη διάρκεια της προστασίας που θα παρέχει, αυτό είναι ένα θέμα που θα διευκρινιστεί στις επόμενες μελέτες. «Λογικά, θα έλεγα ότι το εμβόλιο θα προστατεύει για τουλάχιστον έναν χρόνο, ίσως και περισσότερο», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα και χωρίς καμία διαφοροποίηση τα εμβόλια σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ

«Η κόπωση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στους πολίτες όλης της Ευρώπης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός μας μετά τον ίδιο τον ιό. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον και μέχρι να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, όλοι θα πρέπει να δείξουμε υπομονή, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας και γενικότερα την κοινωνία των πολιτών», ανέφερε την Πέμπτη η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την «οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία».

Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έχουν υπάρξει μεταξύ ΕΕ και φαρμακευτικών εταιρειών για το εμβόλιο covid 19. «Τους τελευταίους έξι μήνες, διαπραγματευόμαστε εκ μέρους των 27 κρατών- μελών με ένα μεγάλο αριθμό από φαρμακευτικές εταιρείες. Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε.

Μέχρι σήμερα, προσέθεσε «έχω υπογράψει συμφωνίες ήδη με τις εταιρίες AstraZeneca της Οξφόρδης, Johnson and Johnson, την Sanofi-GSK και ετοιμάζομαι να υπογράψω εντός των ημερών τη συμφωνία με την εταιρεία Pfizer-BioNTech και βρισκόμαστε στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία CureVac και προχωρούμε με την εταιρία Moderna».
Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι «εφόσον υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, σ' αυτό θα έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα όλα τα κράτη- μέλη". «Δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση. Δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Δεν »θα υπάρχει καμία ανισότητα στον τρόπο που θα κατανεμηθούν στις διάφορες χώρες ή το χρόνο. Αυτό, ήδη, είναι εξασφαλισμένο μέσα από τα συμβόλαια» τόνισε.

Η Επίτροπος σημείωσε πάντως, πως «ένα σημαντικό κομμάτι είναι η ανάγκη κάθε χώρα να είναι έτοιμη να παραλάβει αυτά τα εμβόλια» και εξήγησε: «Να υπάρχουν υποδομές διανομής για να φτάσει το γρηγορότερο δυνατό στους πολίτες. Γι αυτό πάλι έγκαιρα, η Επιτροπή μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων από τον Οκτώβρη έχει δώσει στα κράτη- μέλη όλες τις κατευθυντήριες γραμμές που χρειάζεται να έχουν στη κάθε χώρα για παραλαβή των εμβολίων όταν και εφόσον υπάρχουν. Και στο τέλος του Νοέμβρη θα έχουμε μια αξιολόγηση για να δούμε πού βρίσκονται αυτά».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr