Crunchy Teens: Η νέα τάση στα social media - Έφηβοι «influencers υγείας»
Συμβουλές υγιεινής διατροφής και ευεξίας από εφήβους, είναι η νέα τάση στα social media στις ΗΠΑ
«Αν πιστεύεις ότι η άγνοια είναι ευτυχία, μην δεις αυτό το βίντεο». Μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου κόβουν φρούτα στην κουζίνα του σπιτιού τους, «αποκαλύπτουν» τα βλαβερά για την υγεία συστατικά που περιέχουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και προκαλούν τους συνομηλίκους τους, να μπουν στον κόσμο της ευεξίας.
Η νέα τάση των «Crunchy Teens» social media είναι έφηβοι, που θέλουν να είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγείας και να προωθούν υγιεινά πρότυπα τρόπου ζωής. Αρκετές φορές, όμως, οι συμβουλές που προτείνουν χαρακτηρίζονται τουλάχιστον αμφιλεγόμενες. Άλλες φορές, ευθυγραμμίζονται με το κίνημα «Make America Healthy Again» και τις απόψεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Robert F. Kennedy Jr, όπως ο σκεπτικισμός απέναντι στην επιστημονική κοινότητα.
Για παράδειγμα, η 17χρονη Άβα Νόε από τη Βοστώνη, η οποία έχει περισσότερους από 25.000 ακολούθους στο Instagram, σε αναρτήσεις της έχει υπονοήσει ότι το ιωδιούχο αλάτι είναι «τοξικό» και έχει χαρακτηρίσει το φθόριο ως «δηλητήριο». Η δημοτικότητά της, της έχει εξασφαλίσει μια αμειβόμενη συνεργασία με μια εταιρεία οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο και συνεργασίες με άλλες εταιρείες προϊόντων περιποίησης δέρματος, που προωθούνται ως «μη τοξικά».
Σε κάθε περίπτωση, τα βίντεο των εφήβων υπογραμμίζουν μια προσπάθεια να αποφύγουν τις χρόνιες ασθένειες και άλλες παθήσεις που μαστίζουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία. «Υπάρχουν περισσότεροι έφηβοι από ό,τι νομίζετε που ανησυχούν για την υγεία τους», δήλωσε η 17χρονη Άβα στους New York Times.
Οι επιστήμονες υγείας και οι εκπαιδευτικοί, όμως, ανησυχούν μήπως το ενδιαφέρον αυτό των εφήβων, αποκτήσει χαρακτηριστικά εμμονής, με συνέπεια ανησυχητικά επίπεδα άγχους για την υγεία των παιδιών. Στα λύκεια, εκπαιδευτικοί έχουν παρατηρήσει ότι οι «καθαρισμοί» και οι «αποτοξινώσεις» είναι δημοφιλείς στους μαθητές τους, όπως και η ευεξία γενικότερα. Επίσης, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των εφήβων που έχουν εμμονή με το τι τρώνε. Κάποιοι άρχισαν να περιορίζουν τις μερίδες ή να δίνουν έμφαση σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη, ενώ αποφεύγουν άλλα. «Αυτό οδηγεί σε πολλές ιατρικές επιπλοκές και συνέπειες - όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και σε ανεπάρκειες βιταμινών» δήλωσε στην εφημερίδα, η Δρ. Τζάσμιν Ρις, διευθύντρια της Κλινικής Εφήβων και Νέων Ενηλίκων στο Νοσοκομείο Παίδων Τζονς Χόπκινς.
«Η διατροφή είναι ένας διαρκώς εξελισσόμενος τομέας που απαιτεί την ικανότητα αξιολόγησης πολύπλοκων επιστημών και κατανόησης των αποχρώσεων τους. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό μέσω τυχαίων διαδικτυακών αναζητήσεων ή επιφανειακού περιεχομένου που δημιουργείται από μη εξειδικευμένα άτομα, τα οποία είναι πιθανό να είναι και τα ίδια ευάλωτα στην παραπληροφόρηση» προειδοποίησε, τέλος, η διαιτολόγος Ντανιέλ Σάιν.
Διαβάστε επίσης