ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: όχι απολύσεις - διάλογος από το μηδέν χωρίς την Task Force

ΠΙΣ: όχι απολύσεις - διάλογος από το μηδέν χωρίς την Task Force

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες, από την κυβέρνηση, απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ, εκφράζουν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας διάλογο από μηδενική βάση, χωρίς την ανάμειξη μάλιστα της Task Force, ενόψει του πορίσματος για την αξιολόγηση του Οργανισμού.


Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, τόνισε ότι το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσωπικού και μεγάλες λίστες αναμονής, ενώ το ζητούμενο είναι η εύκολη πρόσβαση του συνόλου των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και η ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος σε συνέντευξη τύπου, «oύτε μία απόλυση συναδέλφου ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα γίνει ανεκτή και κανένας περιορισμός των ασφαλισμένων στην πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μετά την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, δεν μπορεί να βρει συμμάχους».

Ο κ. Βλασταράκος κάλεσε τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, «να σταματήσει να προσβάλει τους γιατρούς της χώρας και να ξεκινήσει άμεσα δημόσιο διάλογο, από μηδενική βάση, με τα θεσμικά όργανα των γιατρών και χωρίς την ανάμειξη της Task Force Greece στο θέμα της περίθαλψης του πληθυσμού της χώρας».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «η Ομοσπονδία εκτιμά ότι ο δημόσιος κορμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να περιλαμβάνει τις ειδικότητες που υπάρχουν ήδη γιατί αυτό αποβαίνει προς όφελος των ασθενών - δεδομένου ότι και το Ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει χρήματα προκειμένου να υπάρχει μεγάλος αριθμός ειδικών ιατρών για να αντιμετωπίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διαφωνούν με τις πρόχειρες και ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις του κου Υπουργού περί μετατροπής του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, όπως επίσης διαφωνούν και με το να διατυπώνονται εκφράσεις όπως "τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ είναι βαρίδια στο σύστημα". Διότι οι βασικοί θεσμοί και λειτουργίες του κράτους, ανάμεσά τους και η Υγεία, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται μόνο λογιστικά.

Η Ομοσπονδία δεν έχει αντίρρηση για άμεση ένταξη στο καθεστώς ΠΑΑ (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης), χωρίς όμως τη θέση σε διαθεσιμότητα ιατρών και με τις προϋποθέσεις που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα ως προς το βαθμολόγιο.

Κάθε άλλος σχεδιασμός υπηρετεί άλλους στόχους και όχι τη βελτίωση του Συστήματος.»

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που απεικονίζουν τη σημερινή κατάσταση και παρουσίασε την πρόταση του Συλλόγου για την αναμόρφωση του δημοσίου συστήματος υγείας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) αποτελεί τον κορμό και το στήριγμα της περίθαλψης των πολιτών. Η προστασία της υγείας αποτελεί πρώτιστα κοινωνική ευθύνη. Η δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού Συστήματος Υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας ασφαλείς και ποιοτικές, πρέπει να αποτελεί επιλογή πρώτης προτεραιότητας, ιδιαίτερα στην κρίση που περνάμε σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Την Τετάρτη τελικά το πόρισμα Αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: 10 ερωτήσεις που δείχνουν πώς έφτασε στην κατάρρευση

Ο Άδωνις κάνει διάλογο «υψηλού επιπέδου» στο Μέγαρο Μουσικής

Οι δραματικές ελλείψεις σε γιατρούς ανά νοσοκομείο

Μόνο έκτακτα χειρουργεία στο νοσοκομείο Καλαμάτας