ΑΠΟΨΕΙΣ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Αυστραλίας με τη δημοφιλία του Σέρβου και το εμβόλιο

Νόβακ Τζόκοβιτς Αυστραλία Εμβόλιο
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι το πρόσωπο των ημερών.
INTIME / GEPA PICTURES

Νόβακ Τζόκοβιτς: Η δημοφιλία του Σέρβου τενίστα έδωσε στην κυβέρνηση της Αυστραλίας την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό σόου.

Το νο1 θέμα συζήτησης σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, είναι η απόρριψη της visa του Νόβακ Τζόκοβιτς από την κυβέρνηση της Αυστραλίας και όλα όσα ακολούθησαν. Ο Σέρβος σούπερ σταρ του Παγκόσμιου τένις παραμένει σε ένα ξενοδοχείο με αιτούντες άσυλο μετανάστες, η οικογένεια, οι φαν και οι συμπατριώτες του είναι στα… κάγκελα και η κυβέρνηση της Αυστραλίας διατυμπανίζει πως «ο νόμος είναι ίδια για όλους», κομπάζοντας ότι δεν άφησε το παραμικρό «παραθυράκι» και είναι άτεγκτη, ιδίως ως προς τον εμβολιασμό.

Σαφώς και ο εμβολιασμός μπορεί να δώσει προστασία, σαφέστατα, όμως, ο κάθε άνθρωπος έχει και το δικαίωμα της επιλογής για το αν θα δεχθεί να κάνει εμβόλιο ή όχι. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν δέχεται, κι αυτό είναι δικαίωμά του. Δεν (θα έπρεπε να) μας αφορά το αν αυτό το κάνει γιατί φοβάται, έχει επηρεαστεί από τη βαθιά του πίστη, θεωρεί ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνομωσία ή οτιδήποτε άλλο. Δεν θέλει, τελεία. Η Αυστραλία, και η κάθε χώρα, από την πλευρά της, θα μπορούσε να σηκώνει το «λάβαρο» του άτεγκτου κράτους που τηρεί απαρέγκλιτα τους νόμους, αν είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή τούτου: Μη εμβολιασμένος άνθρωπος, δεν έχει δικαίωμα εισόδου στη χώρα.

Αυτό δεν συνέβη, διότι έγινε σαφές πως ο Νόβακ Τζόκοβιτς και το τιμ του ήταν σε συνεννόηση με τους διοργανωτές του Australian Open για να αγωνιστεί με πράξη ιατρικής εξαίρεσης από τον εμβολιασμό. Αντίστοιχα, είχε την επιλογή να αιτηθεί visa με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Όπως συνέβη, δηλαδή, και με αρκετούς ακόμα συναθλητές του στο τένις, των οποίων, ωστόσο, τα ονόματα δεν γνωρίζει κανείς προφανώς γιατί δεν έχουν τη δημοφιλία του Σέρβου.

Το αντίκτυπο του «Νόλε» στην κοινή γνώμη, ήταν αυτό που έδωσε στην κυβέρνηση της Αυστραλίας να παίξει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Θυμίζουμε ότι μιλάμε για μια χώρα με αρκετά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, που είχε τεράστια προβλήματα με διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια εν μέσω των lockdown και που τώρα εμφανίζεται ως αμείλικτη στην τήρηση των νόμων και των υγειονομικών πρωτόκολλων. Η Αυστραλία, λοιπόν, ουσιαστικά πουλάει προς τον λαό της ότι «αν δεν εμβολιαστείς, θα έχεις μεγάλο πρόβλημα. Ακόμα κι αν είσαι σούπερ σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς». Αυτή είναι όλη η ουσία. Αν ο «Νόλε» ήταν ένας άσημος τενίστας, θα είχε ήδη περάσει στη χώρα, και θα ετοιμαζόταν σιγά-σιγά για τον πρώτο γύρο του Australian Open που ξεκινάει στις 17 Ιανουαρίου.

Ο Τζόκοβιτς, όμως, ήταν η μεγάλη ευκαιρία της επικοινωνιακής πολιτικής που αναζητούσαν οι Αυστραλοί. Προφανώς και σε όλα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση της χώρας, που ενεπλάκη ακόμα και σε διπλωματικό επεισόδιο με τη Σερβία για να στηρίξει με πάθος τη «γραμμή» της, δεν θα θυμηθεί κανείς και τη δωρεά των 25.000 δολαρίων που έκανε ο Σέρβος δυο χρόνια πριν, όταν η Αυστραλία καιγόταν από άκρη σε άκρη. Και ορθά, αφού δεν έχει σημασία το αν έχεις προσφέρει για να τηρείς τους νόμους. Πλην όμως, οι νόμοι θα πρέπει να ισχύουν για όλους. Γιατί όπως φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση, ισχύουν… περισσότερο για τον Τζόκοβιτς.

Κλείνοντας, να υπογραμμίσουμε κάτι ακόμα. Το ότι ο Τζόκοβιτς δεν θέλει για τον οποιονδήποτε λόγο να εμβολιαστεί, δεν τον κατατάσσει στους ψεκασμένους, όπως διαβάζουμε, ακούμε και βλέπουμε τα τελευταία 24ωρα στη δημόσια σφαίρα. Δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση κατά των εμβολίων γενικά από τον Σέρβο τενίστα, ούτε εμφανίστηκε δημόσια να αρνηθεί την ύπαρξη του ιού. Ενημέρωσε πως, για δικούς του λόγους, δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο. Είναι τουλάχιστον παράλογο να τον χαρακτηρίσει κάποιος ως «ψεκασμένο», όταν ο ίδιος και η οικογένειά του, μέσω του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει, έχουν κάνει δωρεά 1.000.000 ευρώ στο σύστημα υγείας της Σερβίας για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ξέρετε πολλούς ψεκασμένους να δωρίζουν χρήματα για να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός; Εμείς όχι…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Όλη η αλήθεια για το Καζακστάν: Το ουράνιο, τα όπλα και ο «γέρος» που κυβερνά τη χώρα

Τζόκερ: Πού συμπληρώθηκε το τυχερό δελτίο των 1.300.000 ευρώ - Είχε και 19 τυχερά «5αρια»

Survivor: Ο λόγος που αποχώρησε ο Γιάννης Χατζηγεωργίου από το ριάλιτι επιβίωσης