ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ΕΕ διεκδικεί το ρόλο του πρωταγωνιστή

Η ΕΕ διεκδικεί το ρόλο του πρωταγωνιστή

Οι πολίτες που ζουν στην ΕΕ έχουν φοβερές ενστάσεις και αγωνιούν για το μέλλον τους. Βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει και η καθημερινότητα τους να γίνεται ανυπόφορη. Λύσεις δεν υπάρχουν και τα προβλήματα διογκώνονται.

Παρά το περίπλοκο γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εκτιμούν την ένταξη στην ΕΕ και παραμένουν αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον της. Μια μεγάλη και σταθερή πλειοψηφία των Ευρωπαίων (72%) πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ.

Οι κύριοι λόγοι για να το σκεφτούμε αυτό είναι ότι η ΕΕ συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της ασφάλειας (34%) και ότι η ένταξη στην ΕΕ βελτιώνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ (34%).

Το 70% των πολιτών της ΕΕ δεν πιστεύει ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Σε ερωτήσεις για τα θέματα πολιτικής, οι πολίτες θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (36%) και στη δημόσια υγεία (34%) ως κύρια θέματα, ακολουθούμενη από τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (και οι δύο 29%).

Οι κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες εξακολουθούν να επηρεάζουν πολλούς ευρωπαίους: το 73% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο. Πάνω από το ένα τρίτο των ευρωπαίων (37%) αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή λογαριασμών τις περισσότερες φορές.

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι (53%) επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο, κατά πλειοψηφία σε 21 κράτη-μέλη. Η πλειοψηφία (57%) εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για τις επερχόμενες εκλογές για το ΕΚ και το 68% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει.

Όπως αντικατοπτρίζεται επίσης στις πολιτικές προτεραιότητες των πολιτών, οι κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες εξακολουθούν να επηρεάζουν πολλούς Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες βελτιώθηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Το 73% των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ (6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την άνοιξη του 2023) και το 87% των Ελλήνων αντίστοιχα πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola τόνισε: «Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της Ευρώπης. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε σημαντικές νίκες. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην κλιματική αλλαγή, αλλά και για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να υπερασπιστούμε τις αξίες της ΕΕ, όπως τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να την προστατεύσουμε και να την διαφυλάξουμε, ψηφίζοντας. Κάθε ψήφος στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές έχει σημασία.»

Η Ευρώπη καλείται να βγεί νικήτρια και να πείσει τους πολίτες να την εμπιστευθούν. Το χρονικό διάστημα που έχει απομείνει είναι ελάχιστο και τα ζητήματα παρα πολλά. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα δείξουν το δρόμο για το μέλλον.

Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε το «οικοδόμημα» και να δημιουργήσουμε ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία.

Τα κόμματα οφείλουν να επιλέξουν υποψήφιους που να γνωρίζουν τα θέματα της Ευρώπης και να μπορούν με ισχυρά επιχειρήματα να αλλάξουν τη γνώμη των προβληματισμένων πολιτών. Είναι η ώρα για μια νεα αρχή.