Τα προβλήματα των κρατών-μελών απαιτούν νέες χρηματοδοτήσεις

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα δείξουν την πορεία για το μέλλον. Οι πολίτες είναι σε ένταση και καλούνται οι τράπεζες να ρίξουν τα επιτόκια, μέσω ΕΚΤ, για να μπορέσουν να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Τα προβλήματα των κρατών-μελών απαιτούν νέες χρηματοδοτήσεις
3'

Είναι αρνητικό που δεν συζητούμε για την Ευρώπη, στη χώρα μας, καθώς όλες οι εξελίξεις θα προέλθουν απο την ΕΕ.

Ένα «δεύτερο πακέτο Ντελόρ» θα χρειαστεί σύμφωνα με τον κ. Thomas Wieser, Nonresident Fellow του Bruegel και άλλοτε πρόεδρο του Euroworking Group, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν για την ενιαία κεφαλαιαγορά.

Ο κ. Thomas Wieser, αναφέρθηκε σε διάφορες απόψεις που ακούγονται επ' αυτής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια συζήτηση που γίνεται σε πολλές χώρες. Αν η Ένωση κεφαλαιαγορών πρέπει να δημιουργηθεί από πάνω προς τα κάτω ή από κάτω προς τα πάνω. Το συγκρίνω με ένα σπίτι. Αν έχεις μια στέγη μόνο, το οικοδόμημα θα γκρεμιστεί. Αν έχεις μόνο τοίχους χωρίς στέγη και πάλι κάτι κακό θα συμβεί. Χρειάζεται και τοίχους και στέγες και οι πόρτες να μπορούν να ανοίγουν για να περνάει το κεφάλαιο εύκολα.»

Ο ίδιος, συμπλήρωσε, πως η δημιουργία της Ενιαίας κεφαλαιαγοράς είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο. «Δεν είναι ένας διακόπτης που θα πατήσουμε και αμέσως θα έχουμε μια κεφαλαιαγορά που θα λειτουργεί άψογα. Σε 30 χρόνια μπορεί να συμβεί. Αυτή είναι η μια πλευρά της πολυπλοκότητας. Ακούμε πολιτικούς που λένε πως πρέπει να προχωρήσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι πάνε πίσω στη χώρα τους και ξεχνάνε να το πουν στους πολίτες τους. Ακούσαμε πολύ ωραία λόγια για το πως θα προωθηθεί αυτή η Ένωση, αλλά κανένας από τους 27 υπουργούς δεν γύρισε στη χώρα του να πει σηκώστε τα μανίκια για να το πετύχουμε.» «Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές. Ένα δεύτερο πακέτο Ντελόρ για παράδειγμα για να υπερκεραστούν αυτές οι δυσκολίες.»

«Το κεφάλαιο στην Ευρώπη πρέπει να πάρει μεγαλύτερο ρίσκο», ξεκαθάρισε η κυρία Kaidi Ruusalepp, ιδρύτρια και CIO της Venturebeam, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό που χρειαζόμαστε από την κεφαλαιαγορά είναι το κεφάλαιο να είναι έξυπνο και το κεφάλαιο να παίρνει ρίσκα. Σκεφτείτε όλες αυτές τις περιπτώσεις που το δημόσιο κεφάλαιο είναι τεμπέλικο και όχι τόσο επιθετικό όσο το ιδιωτικό κεφάλαιο.»

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση και η τοποθέτηση του κ. Joseph Brusuelas, Principal & Chief Economist RSM US LLP, ο οποίος επεσήμανε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα επιτόκια. Η Ευρώπη θα χρηματοδοτηθεί από αμερικανικό και κινέζικο κεφάλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι θα κόψουν τα επιτόκια από τον Ιούνιο και έπειτα. Τώρα πρέπει να αρχίζουμε να λαμβάνουμε ρίσκα. Ακόμα όταν τα πράγματα πάνε προς την σωστή κατεύθυνση η ΕΚΤ είναι αυτή που δίνει τον ρυθμό. Πού είναι το κεφάλαιο, από πού θα έρθει το κεφάλαιο; Θα είναι αρκετό;».

Ο ίδιος τόνισε πως «το πρόταγμα αυτή τη στιγμή είναι η πράσινη μετάβαση, η ανάγκη για κοινή άμυνα και η χρηματοδότηση αυτών.»

Ο κ. Απόστολος Γκουτζίνης, Partner Milbank LLP, επιχείρησε μια σύγκριση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας: «Η δημιουργία κοινής κεφαλαιαγοράς δεν είναι θέμα νομικό. Συγκρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ΗΠΑ, έχουμε ομοσπονδιακό ρυθμιστή που λείπει από την Ευρώπη. Δεν λέω ότι θα έπρεπε να το έχουμε, αλλά λείπει. Είναι περίπλοκες οι ρυθμιστικές αρχές τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά της Ευρώπης, το Λονδίνο, είναι εκτός.»

Απαιτείται σκληρή προσπάθεια απο όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ για να επιτευχθούν οι στόχοι. Το κλίμα είναι ήδη βαρύ και θα χρειαστεί όραμα και τόλμη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή