ΕΛΛΑΔΑ

Σαμοθράκη: Ταλαιπωρία διαρκείας για τουρίστες και κατοίκους - Τι θα γίνει από Δευτέρα

Σαμοθράκη: Ταλαιπωρία διαρκείας για τουρίστες και κατοίκους - Τι θα γίνει από Δευτέρα
INTIME NEWS

Με επιπλέον δρομολόγια του Andros Jet προσπαθεί η κυβέρνηση δώσει προσωρινή λύση στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη ενώ για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ήδη περισσότερα από 1.500 άτομα αναχώρησαν από τη Σαμοθράκη από την Τετάρτη 14 Αυγούστου με την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη.

Ο δήμαρχος του νησιού, Αθανάσιος Βίτσας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκατάσταση ενός προγράμματος ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Σαμοθράκης από αύριο κιόλας καθώς η αβεβαιότητα κάνει τους τουρίστες να επισπεύδουν την αναχώρησή τους.

«Το πρόβλημα της εκτόνωσης των εγκλωβισμένων έχει λυθεί, έχουν φύγει αυτοί οι άνθρωποι, συγχρόνως όμως δεν έχει αποκατασταθεί ένα πρόγραμμα ακτοπλοϊκών συνδέσεων του επόμενου διαστήματος, όπως έχουμε αιτηθεί, για να γνωρίζει ο κόσμος τι θα κάνει. Σήμερα, επειδή υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, έχουν σχηματιστεί ουρές στο λιμάνι για να αναχωρήσουν εκτάκτως άνθρωποι που είχαν σκοπό να παραμείνουν, αλλά δεν ξέρουν τι θα γίνει τις επόμενες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

«Είναι έκτακτες αναχωρήσεις ανθρώπων που νιώθουν αβεβαιότητα για το τι θα γίνει», επισήμανε ο δήμαρχος Σαμοθράκης, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από τη διαμορφωθείσα κατάσταση, με δεδομένο ότι οι ακυρώσεις είναι ήδη πολλές, εκτίμησε πως όταν στο τέλος του μήνα οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Σαμοθράκη θα κάνουν «ταμείο», θα βρεθούν αντιμέτωποι με συντριπτικά δυσμενέστερες συνθήκες απ' ό,τι με πέρυσι.

«Η λύση της Σαμοθράκης είναι να μπει μια εταιρεία που θα μας προσφέρει σταθερότητα και αξιοπιστία. Δεν μπορεί να εμφανίζει προβλήματα τόσο συχνά όσο εμφανίζει εδώ η δική μας εταιρεία. Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό», σημείωσε ο κ. Βίτσας, απαντώντας για το ποια θα ήταν μια μόνιμη λύση για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς το νησί.

«Μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος η Seajets, το Andros και το πλήρωμά του»

Σε ό,τι αφορά τα περιορισμένης, όπως σημειώνει, επεισόδια στο λιμάνι της Σαμοθράκης τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου, με την άφιξη του «Andros Jet», ο κ. Βίτσας τόνισε ότι για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνεται ούτε το πλοίο και το πλήρωμά του ούτε η εταιρεία.

«Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι σ' αυτό δεν ευθύνεται ούτε το "Andros Jet" και το πλήρωμά του ούτε η "Seajets". Ίσα ίσα, τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους ευχαριστήσουμε καθώς άφησαν μια γραμμή στις Κυκλάδες -προφανώς πιο συμφέρουσα- άλλαξαν το πρόγραμμά τους, ταλαιπωρήθηκαν πολύ, το πλήρωμα δούλευε νυχθημερόν σε συνθήκες δύσκολες για να ανταποκριθεί και γενικά και η "Seajets" και το πλήρωμα φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

«Δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι μέρος της λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σαμοθράκης.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Η εταιρία SEAJETS ανακοίνωσε ότι, σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, και την κυβέρνηση, θα επεκτείνει τα έκτακτα δρομολόγια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 17/8 και την Κυριακή 18/8 με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο «ANDROS JET».

Δείτε τα δρομολόγια

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η ακτοπλοϊκή σύνδεση έχει εξομαλυνθεί και πλέον οι επισκέπτες και τουρίστες της Σαμοθράκης μπορούν να μεταβούν από και προς το νησί χωρίς δυσκολίες.

Η SEAJETS ανακοινώνει ότι θα σταθεί δίπλα στη Σαμοθράκη για τη διατήρηση της ομαλής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη και ότι, ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση, θα υπάρξει άμεσα νεότερη ενημέρωση.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ενώ από αύριο Σάββατο έπρεπε να επιστρέψει στο δρομολόγιο και το «ΣΑΟΣ» η πλοιοκτήτρια εταιρία ενημέρωσε ότι αυτό δεν θα γίνει. Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αντ. Μακεδονίας-Θράκης, παρατείνεται μέχρι και την Κυριακή 25/8 η ναύλωση του ΑΝΑΞ για την μεταφορά οχημάτων μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Για να δρομολογηθεί μόνιμη λύση στο θέμα, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με τη συμμετοχή των Υπουργών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου.

Και πολιτική αντιπαράθεση

Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης αποτέλεσε και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικές πηγές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επί τέσσερα και πλέον χρόνια, δεν φρόντισε να διαθέσει λίγες χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα του λιμένα. Η αποκατάσταση αφορά στον καθαρισμό του πυθμένα του από φερτά υλικά και επιχωματώσεις οι οποίες έχουν αλλοιώσει τα αβαθή του με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη η προσάραξη των πλοίων που προσεγγίζουν στο λιμάνι. Το θέμα το γνώριζαν όλοι οι πρώην υπουργοί Ναυτιλίας (Δρίτσας, Κουρουμπλής, Κουβέλης) και ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός. Εν γένει όμως και πέρα από τον πυθμένα, οι λιμενικές υποδομές του νησιού είναι προβληματικές και απαιτούν τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους».

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε πως «μην ενοχλείτε. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διακοπές» και κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι «μια ολόκληρη εβδομάδα χρειάστηκε η «ευέλικτη» και «τεχνοκρατική» κυβέρνηση της Ν.Δ. για να συνεδριάσει για το ζήτημα της Σαμοθράκης. Μια εβδομάδα στην οποία η εικόνα της χώρα μας τραυματίστηκε, ενώ χιλιάδες συμπολίτες μας και ξένοι επισκέπτες βίωσαν συνθήκες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θα ανέμενε κανείς αρχικά μια συγγνώμη. Μια κυβερνητική απολογία για τα αργοπορημένα της αντανακλαστικά, μια συγγνώμη από τους επαγγελματίες του τουρισμού, μια συγγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Αντί για αυτό ή για το όποιο σχέδιο για το μέλλον της Σαμοθράκης η κυβερνητική σύσκεψη της Δευτέρας έχει ως κύριο θέμα το προσφιλές σπορ της ΝΔ: τις δήθεν ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ».

«Να τελειώνουμε με αυτό το αστείο. Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το πρωτοφανές χάος και την εξοργιστική απουσία της. Ο τουρισμός της χώρας και η ζωή των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν την επιστροφή της ΝΔ από τις παραλίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις για τις μελέτες εφαρμογής του λιμανιού και το ΠΕΑΛ (Πρόγραμμα Έργων Ανάπτυξης Λιμένα)-Master Plan που εξασφαλίστηκαν επί των ημερών μας προκειμένου να δοθεί άμεση και μόνιμη λύση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης» καταλήγει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Εύβοια: Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που δείχνουν εμπρησμό – Το προφίλ των τριών υπόπτων

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «ελαφρύνετε» τα εκκαθαριστικά