Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Citroen Oli φωτογραφίζει το μέλλον (vid)

Newsbomb

Πώς θα μπορούσε στο μέλλον ένα ηλεκτρικό για όλες τις δουλειές ώστε να κινείται ευέλικτα και «πράσινα» στο κέντρο των πόλεων;

Του Γιάννη Σκουφή

Κατά καιρούς η Citroen παρουσιάζει μερικά αρκετά ενδιαφέροντα πρωτότυπα. Ένα από αυτά είναι και το Oli το οποίο ξεχωρίζει από την πολύ ιδιαίτερη σχεδίασή του, αλλά και το νέο λογότυπο της γαλλικής μάρκας που είναι εμπνευσμένο από το αρχέτυπο της ίδρυσής της το 1919.

Συμβαδίζοντας με την τάση της βιώσιμης κινητικότητας το Oli είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά αυτό που τραβά την προσοχή είναι η έξυπνη σχεδίαση την οποία οι Γάλλοι την περιγράφουν ως ένα εργαστήριο πάνω σε τροχούς.

Όπως μπορούμε να δούμε το design είναι πολύ χαριτωμένο και το Oli θα μπορούσε α θεωρηθεί ο απόγονος του Ami. Ωστόσο, είναι αρκετά μεγαλύτερο αφού το μήκος του φτάνει τα 4,20 μέτρα, ενώ την προσοχή τραβά το σχεδόν κάθετο παρμπρίζ.

Στο εσωτερικό υπάρχει χώρος για 2+2 επιβάτες με τις πίσω πόρτες να ανοίγουν ανάποδα, ενώ δεν υπάρχουν μεσαίες κολόνες. Όσο για το ταμπλό, αυτό δεν έχει τις κλασικές οθόνες αφού υπάρχει πλήρης συνδεσιμότητα με smartphones. Γενικά η προτεραιότητα που έχει δοθεί είναι η χρήση ελαφρύτερων υλικών (θερμοπλαστικά, υαλοβάμβακας, πολυουρεθάνη κ.α.) ώστε να μην επιβαρύνεται η αυτονομία του μικρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Το οποίο καταφέρνει να ζυγίζει μόλις ένα τόνο και χάρη στο χαμηλό του απόβαρό να μπορεί να έχει μικρή κατανάλωση (10 kWh ανά 100 χιλιόμετρα) και μία πολύ μεγάλη θεωρητικά αυτονομία από μία μπαταρία 40 kWh. Ανάμεσα στις πολλές λειτουργίες που έχει το Oli είναι πως μπορεί να φορτίζει και εξωτερικές συσκευές.

Αν μη τι άλλο concept σαν αυτό μας εξιτάρουν την φαντασία για το μέλλον της αυτοκίνησης στις πόλεις…