SOCIAL MEDIA

Stefania Maracineanu: Ποια είναι η Rουμάνα φυσικός που τιμά με doodle η Google

Stefania Maracineanu: Ποια είναι η Rουμάνα φυσικός που τιμά με doodle η Google

Η Google τιμά με doodle τα 140 χρόνια από την γέννηση της φυσικού Stefania Maracineanu.

Η Stefania Maracineanu ήταν Ρουμάνα φυσικός και μια από τις πρωτοπόρες γυναίκες στην ανακάλυψη και έρευνα της ραδιενέργειας.

Η Stefania Maracineanu γεννήθηκε στο Βουκουρέστι στις 18 Ιουνίου 1882.

Το 1910 απέκτησε πτυχίο στη χημική φυσική και αμέσως μετά έγινε δασκάλα στο Κεντρικό Σχολείο θηλέων στο Βουκουρέστι. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πήγε για εξειδίκευση στο Παρίσι, όπου εργάστηκε υπό την ηγεσία της Μαρί Κιουρί, στο Ινστιτούτο Ράδιο.

Η Maracineanu άρχισε να εργάζεται για τη διδακτορική της διατριβή για το πολώνιο. Είναι το ίδιο στοιχείο που ανακάλυψε η Κιουρί.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για τον χρόνο ημίσειας ζωής (ή ημιζωής) του Πολωνίου, η Ρουμάνα φυσικός ανακάλυψε ότι ο χρόνος ημιζωής φαινόταν να εξαρτάται από τον τύπο του μετάλλου στο οποίο τοποθετούνταν. Αναρωτήθηκε αν οι ακτίνες άλφα από το πολώνιο είχαν μεταφέρει μερικά άτομα του μετάλλου σε ραδιενεργά ισότοπα. Η έρευνά της οδήγησε στο πρώτο παράδειγμα τεχνητής ραδιενέργειας.

Αφού εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Μεντόν, επέστρεψε στη Ρουμανία. Δημοσίευσε πολλές εργασίες κατά την περίοδο 1919-1930 σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Το 1925 διορίστηκε βοηθός στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Βουκουρεστίου, όπου οργάνωσε το πρώτο εργαστήριο Ραδιενέργειας στη Ρουμανία, εκτελώντας πρωτότυπες εργασίες στον τομέα αυτό.

Η Ρουμάνα φυσικός ξεκίνησε την έρευνα για την τεχνητή βροχή. Για αυτό το λόφο επισκέφτηκε την Αλγερία για να δοκιμάσει τα αποτελέσματά της. Η Maracineanu μελέτησε επίσης τη σχέση μεταξύ σεισμών και βροχοπτώσεων. Ήταν η πρώτη που ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της ραδιενέργειας στο επίκεντρο που οδήγησε σε σεισμό.

Το 1935, η Irene Currie, κόρη της Marie Curie, και ο σύζυγός της Frédéric Joliot-Curie έλαβαν βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας. Η Maracineanu δεν αμφισβήτησε το βραβείο Νόμπελ, αλλά απαίτησε να αναγνωριστεί ο ρόλος της στην ανακάλυψη.

Το 1936, η Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας αναγνώρισε το έργο της Maracineanu και εξελέγη Διευθύντρια έρευνας.

Η Stefania Maracineanu πέθανε στις 15 Αυγούστου 1944 από καρκίνο, σύμφωνα με αναφορές λόγω έκθεσης σε ακτινοβολία.

Ποτέ δεν έλαβε παγκόσμια αναγνώριση το έργο της.

Το doodle της Google για την Stefania Maracineanu

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.