ΚΟΣΜΟΣ

Βιέννη: Απογειώθηκε το αεροσκάφος του προέδρου Μοράλες

Βιέννη: Απογειώθηκε το αεροσκάφος του προέδρου Μοράλες

Για τη Βολιβία αναχώρησε το αεροσκάφος του προέδρου Έβο Μοράλες, καθώς η Ισπανία έδωσε άδεια να πετάξει στον εναέριο χώρο της και να πραγματοποιήσει ενδιάμεση στάση στη Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια, την πρωτεύουσα της νήσου Γκραν Κανάρια, που είναι ισπανικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε πάντως ότι δεν επέτρεψε στις ισπανικές αρχές να επιθεωρήσουν το αεροσκάφος του στο αεροδρόμιο της Βιέννης, όπου υποχρεώθηκε να σταματήσει χθες το βράδυ, προερχόμενο από την Μόσχα, ύστερα από την απόφαση της Γαλλίας και της Πορτογαλίας να του απαγορεύσουν την διέλευση από τον εναέριο χώρο τους φοβούμενες ότι σε αυτό επιβαίνει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Όπως είπε ο Μοράλες, ο Ισπανός πρεσβευτής στη Βιέννη επιχείρησε να διακριβώσει αν ο Σνόουντεν επέβαινε στο αεροσκάφος του Μοράλες ζητώντας από τον πρόεδρο της Βολιβίας να πιουν μαζί καφέ μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

«Δεν είμαι εγκληματίας και δεν είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε το αεροπλάνο», του απάντησε ο Μοράλες.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος δήλωσε ότι η Βιέννη πραγματοποίησε επιθεώρηση στο προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας και δεν εντόπισε σε αυτό κάποιον λαθρεπιβάτη.

Όπως δήλωσε ο Μίκαελ Σπίντελέγκερ, «οι συνάδελφοί μας του αεροδρομίου έριξαν μία ματιά και μάς διαβεβαιώνουν ότι κανένας μη βολιβιανός πολίτης δεν επιβαίνει σε αυτό».