ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ευρώπη από σήμερα ο Ομπάμα

Στην Ευρώπη από σήμερα ο Ομπάμα

Στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία θα συμμετάσχει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που φτάνει σήμερα στη Βαρσοβία, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Ευρώπη.

Η κατάσταση στην Ουκρανία και η ενίσχυση της έντασης με τη Ρωσία θα είναι παρούσες σε κάθε σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα, από την Πολωνία μέχρι τη Νορμανδία, περνώντας από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7.

Ο Ομπάμα θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον ρώσο ομόλογό του για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η ουκρανική κρίση. Αν και δεν έχει προγραμματιστεί ιδιαίτερη συνάντησή τους, θα παρευρεθούν την ερχόμενη Παρασκευή στις τελετές για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στη Βρασοβία στις εκδηλώσεις της 25ης επετείου των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στην Πολωνία και θα εκμεταλλευθεί την περίσταση για να διαβεβαιώσει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης για την προσήλωση της Ουάσινγκτον στην υπεράσπιση της ασφάλειάς τους στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και να τονίσει «την ανάγκη για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να σταθούν η μία δίπλα στην άλλη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών», εξήγησε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Ρόουντς.

Παρόντες στη Βαρσοβία θα είναι ακόμα οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ και πολλοί πολιτικοί ηγέτες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει στην Πολωνία τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο είναι πιθανόν να συζητήσουν την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ο βασικός στόχος πάντως του αμερικανού προέδρου είναι να πείσει τους συμμάχους του να διατηρήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρόλο που η τελευταία δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι παρενέβη στις εκλογές στην Ουκρανία. Το επιχείρημά του θα είναι ότι η κατάσταση στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι έκρυθμη, στις ανατολικές περιοχές γίνονται μάχες, ενώ η Κριμαία έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία. Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι διεξάγει έναν «υβριδικό» πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, με τη συμμετοχή μαχητών από την Τσετσενία. Η Μόσχα, από την πλευρά της, ζητά τη δημιουργία «διαδρόμων» που θα της επιτρέπουν να αποστέλλει ιατρική βοήθεια στις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο βοηθός του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντέρεκ Σόλετ δήλωσε χθες στο Κίεβο ότι συζήτησε με τις ουκρανικές αρχές για τη «χορήγηση βοήθειας ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων και τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση των αμυντικών δομών της Ουκρανίας».

Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη σε διάστημα δύο μηνών.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στις ΗΠΑ για μία κρεμασμένη κούκλα του… Ομπάμα

Ανήσυχος ο Ομπάμα για τη στάση απέναντι στη Ρωσία

Κρίσιμη εβδομάδα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία