ΕΘΝΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος στη DEFEA 2021: Αναβάθμιση αμυντικών δυνατοτήτων εντός ευρωπαϊκού πλαισίου

Παναγιωτόπουλος στη DEFEA 2021: Αναβάθμιση αμυντικών δυνατοτήτων εντός ευρωπαϊκού πλαισίου

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα 13 Ιουλίου 2021, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικώς με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την Άμυνα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Αμύνης και Ασφαλείας “DEFEA 2021”.

Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκαν επίσης οι Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, της Σλοβενίας κ. Ματέι Τόνιν (Matej Tonin), καθώς και της Πορτογαλίας κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο (Joao Gomes Cravinho) μέσω τηλεδιασκέψεως.. Το συντονισμό έκανε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) κ. Γίρι Σεντίβυ (Jiri Sedivy), ενώ ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερρύ Μπρετόν (Thierry Breton) απηύθυνε χαιρετισμό με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα. Η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτυακού κόμβου του ΥΠΕΘΑ και των κοινωνικών δικτύων.

Παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν εντός της αίθουσας επτά ξένοι Υπουργοί Άμυνας, στελέχη ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών, Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, πρώην Υπουργοί, καθώς και απόστρατοι Αρχηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης από το διαδίκτυο, την εκδήλωση παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 10.000 άτομα σύμφωνα με τα μετρήσιμα στατιστικά επισκεψιμότητας, με μεγάλο ποσοστό επισκέψεων από ξένες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συζητήσεως, αρχικώς έγιναν τοποθετήσεις από τους Υπουργούς και εν συνεχεία δόθηκαν απαντήσεις σε τέσσερις ερωτήσεις που τέθηκαν από τον κ. Σεντιβύ σχετικώς με πρωτοβουλίες, όπως οι PESCO, CARD και EDP, καθώς και τη συμβολή τους στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ε.Ε.

Κατά τις παρεμβάσεις του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε:

- Η σημερινή εκδήλωση έχει συμβολικό χαρακτήρα αφού συνδυάζεται με τη συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στην Ε.Ε., καθώς και με τη διακοσιοστή επέτειο από την έναρξη της Επαναστάσεως για την Εθνική Ανεξαρτησία, σε μια συγκυρία που μελετούμε την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου

- Επιστρέψτε μου να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Σλοβένο Υπουργό Άμυνας για την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του έτους.

- H Ευρωπαϊκή Συνεργασία Αμύνης αποτελεί το «κλειδί» για να επιτευχθεί μια φιλοδοξία της Ε.Ε. σχετικώς με την Άμυνα και την Ασφάλεια, την ώρα που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο η ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας, κάτι που δεν είναι συμβατό με τους στόχους του ΝΑΤΟ αλλά πιστεύω πως είναι απολύτως συμπληρωματικό.

- Ευχαριστίες στην Πορτογαλική Προεδρία, η θητεία της οποίας έληξε πριν από ένα μήνα, διότι προώθησε το στόχο της στρατηγικής αυτονομίας και την ενεθάρρυνε. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξή της και ευελπιστώ ότι η Σλοβένικη Προεδρία και ο φίλος, ο Υπουργός Ματέι Τόνιν, θα προωθήσει περαιτέρω αυτή την έννοια ακόμα περισσότερο, ώστε να προκύψει ένα κείμενο από το οποίο θα δοθεί η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας.

- Σκοπός είναι να καθορίσουμε και να περιγράψουμε την πολυπλοκότητα των προκλήσεων ασφαλείας που μας επηρεάζουν όλους. Υπάρχουν προκλήσεις και απειλές, ακόμα και υβριδικού χαρακτήρα ή από συστήματα υψηλής τεχνολογίας σε όλο το εύρος της Ε.Ε. Αν λάβουμε όλα αυτά υπ’ όψιν μας, τότε θα καταλήξουμε στο χρήσιμο συμπέρασμα πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια.

- Τον περασμένο Νοέμβριο λάβαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια σημαντική απόφαση για τη συμμετοχή των τρίτων χωρών. Αυτό είναι πρόοδος παρότι κάθε χώρα διετύπωσε τις επιφυλάξεις της, αλλά αυτή είναι η ουσία της Ε.Ε. μέσα από τις διαφωνίες να προκύπτει η σύνθεση. Πρόσφατα οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και ο Καναδάς έλαβαν έγκριση να συμμετάσχουν σε προγράμματα στρατιωτικής κινητικότητας. Έτσι αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία και να καταστούν αξιόπιστοι εταίροι. Απώτερος σκοπός είναι να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές ικανότητες σε όλα τα επίπεδα της Άμυνας, επιτυγχάνοντας τις φιλοδοξίες μας.

- Η Ελλάδα έχει επιτύχει να λάβει χρηματοδότηση σε τέσσερα έργα στρατιωτικού χαρακτήρα το 2018 κι άλλο ένα φέτος. Δίνουμε έμφαση στην παραγωγή ελκυστικών προτάσεων στο πλαίσιο του EDP και νομίζω ότι αυτό απαιτείται από τα Κράτη-Μέλη διότι προσπαθούμε να επιτευχθούν συνέργειες και να προχωρήσουμε μπροστά.

- Εφ’ όσον θέλουμε να καταστεί η Ε.Ε. αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας και άμυνας πρέπει να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να είμαστε ασφαλείς, δυνάμεθα να προστατεύσουμε τους πολίτες της Ε.Ε. και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα για την ευρύτερη περιοχή. Τότε η Στρατηγική Πυξίδα θα είναι το ορόσημο.

- Υπάρχει αυξανόμενη σπουδαιότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για τη βελτίωση της Ευρωπαϊκής Άμυνας και να υποβοηθήσει στην εκπλήρωση των φιλοδοξιών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά το χθεσινό δείπνο μιλήσαμε για την ιστορική ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου, το Θωρηκτό «Αβέρωφ». Είναι ένα πλοίο που κατασκευάστηκε από ιταλικά ναυπηγεία με γαλλικούς κινητήρες και βρετανικά οπλικά συστήματα. Με έναν «παράξενο» τρόπο, θα έλεγα, είναι ένας πρόγονος έργου PESCO, σε άλλους καιρούς δύσκολους καιρούς.

- Οι καιροί που ζούμε τώρα είναι πολύ πολύπλοκοι και με πολλές προκλήσεις ειδικά στο πεδίο της γεωπολιτικής στην περιοχή. Οι προκλήσεις υπάρχουν ως γεγονός, δεν υπάρχει ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Αντίθετα, διαπιστώνονται νέες προκλήσεις, νέοι τομείς συγκρούσεων ειδικά το τελευταίο διάστημα, που είναι μια ακόμη προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ.

- H βελτίωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, προσπαθώντας να ενισχύσουμε τη Στρατηγική Συνεργασία.

- Η ενδυνάμωση της βιομηχανικής βάσης σε επίπεδο ευρωπαϊκής αμύνης, η ολοκλήρωση συνεργειών σε επίπεδο της PESCO ή της EDIDP θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε ικανότητες μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως λ.χ. μπορεί να είναι η ασφάλεια της Εμπορικής Ναυτιλίας σε περιοχές όπως είναι η Μεσόγειος. Αυτά θα θέματα θα μπορούσαν να αποτελούν στόχους σε επίπεδο πρωτοβουλιών, όπως η Στρατηγική Πυξίδα.

- Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν βλέπω τη συγκρότηση «Ευρωπαϊκού Στρατού» πολύ σύντομα, ωστόσο, εκτιμώ ότι μπορούν να προκύψουν πολλές συνέργειες που θα αναπτυχθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη βιομηχανία. Πρόκειται για έναν επιτεύξιμο και ρεαλιστικό στόχο.

- Στην Ελλάδα επικρατεί μια απλή αντίληψη ως προς την αμυντική βιομηχανία. Πρέπει να τη διατηρήσουμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω των προκλήσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο. Πρέπει να διατηρήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με εξαιρετικές ικανότητες, ευρεία διάταξη, πολύ καλή εκπαίδευση, πολύ δραστήριες και παρούσες παντού. Για να επιτύχουμε αυτό το στόχο πρέπει να τις υποστηρίξουμε βασιζόμενοι σε ένα απολύτως λειτουργικό πλαίσιο και ανταγωνιστικό πλαίσιο, με μια πολύ δραστήρια αμυντική βιομηχανία.

- Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης πιστεύουμε ότι χρειάζεται να στηρίξουμε στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Έχουμε επιστήμονες υψηλής κατάρτισης και ποιότητας αλλά για να έχουμε αυτήν την ποιότητα, πρέπει να υποστηρίξουμε της δικής μας βιομηχανία.

- Πρόκειται να αγοράσουμε τέσσερις φρεγάτες που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο, κάποια απ’ αυτά τα πλοία να χτιστούν στα ελληνικά ναυπηγεία και πρέπει να εργαστούμε για αυτό. Όχι μόνο να φτιαχτούν στα δικά μας ναυπηγεία αλλά να υπάρξουν κι άλλες αμυντικές βιομηχανίες που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή τους. Ένα από τα δύο ναυπηγεία μας, τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» του Σκαραμαγκά, εξαγοράστηκαν από μια ομάδα επιχειρηματιών, επικεφαλής της οποίας είναι ένας Έλληνας εφοπλιστής. Νομίζω αυτό θα δώσει μια ώθηση στη εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, πέρα από τα προβλήματα του παρελθόντος.

- Η κεντρική ιδέα είναι αναγκαίο να δώσουμε ευκαιρίες στην εθνική αμυντική βιομηχανία για να έχουμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε επίπεδο βιομηχανίας γενικά επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να δημιουργήσει ο EDA για εξελισσόμενα έργα τεχνολογίας αιχμής με αναπτυξιακή προοπτική και έργα της PESCO.

Ακολούθως ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπο Πετρίδη στην οποία συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Υπουργός συνάντησε επίσης στους ομολόγους του από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κ. Σίφετ Πόντζιτς (Sifet Podzic) και από τη Βόρεια Μακεδονία κ. Ραντμίλα Σεκερίνσκα (Radmila Shekerinska).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηλιούπολη: Η «άγνωστη» σύλληψη 32χρονου που εξέδιδε την 19χρονη