ΕΘΝΙΚΑ

ΔΕΘ 2021 - Μητσοτάκης: Πενταετής η συνεργασία με τις ΗΠΑ - Ενισχύεται η συνεργασία με τη Γαλλία

ΔΕΘ 2021 - Μητσοτάκης: Πενταετής η συνεργασία με τις ΗΠΑ - Ενισχύεται η συνεργασία με τη Γαλλία

ΔΕΘ 2021 - Μητσοτάκης: «Για την Αμερική είμαστε ένας αξιόπιστος συνομιλητής στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμβαθύνουμε συνεχώς τη συνεργασία με τη Γαλλία», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ 2021, δέχθηκε ερώτηση σχετικά με την περίφημη ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία MDCA, η οποία συνδυάζεται και με την στρατηγική αμυντική συνεργασία με μια άλλη σύμμαχο χώρα, την Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πράγματι ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ (MDCA) και πως αυτή συνδυάζεται και με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ.

Αυτό οφείλεται λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση. Αυτή η συνεργασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες.

Όσον αφορά τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συνεργασία με το Παρίσι είναι πολύ καλή και «όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Σάββατο την απόκτηση ακόμα έξι γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους από 18 σε 24.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός ΤΩΡΑ: Ισχυρή δόνηση ταρακούνησε την Αθήνα

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Στην Κάτω Κηφισιά το επίκεντρο του σεισμού - Γιατί ήταν τόσο αισθητός

Πέθανε η Κατερίνα Σαραντοπούλου