ΠΑΙΔΕΙΑ

Κορονοϊός: Πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία - Απαραίτητη η χρήση μάσκας και αντισηπτικών

Κορονοϊός: Πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία - Απαραίτητη η χρήση μάσκας και αντισηπτικών
INTIME NEWS

Το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας θα εξακολουθήσει να είναι φθίνουσα, έχει εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μετά τις 11 Μαΐου οι μαθητές που θα επιστρέψουν πρώτοι στις τάξεις τους είναι τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου, καθώς βασική προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου. Σταδιακά θα επιστρέψουν στα θρανία τους και υπόλοιποι μαθητές του λυκείου, των γυμνασίων και των δημοτικών.

Το σχέδιο λειτουργίας των σχολείων μέσα στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων περιέγραψε στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6» η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Όπως είπε προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας αποτελούν «τα μεγαλύτερα παιδιά», προσθέτοντας ότι «η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή». Ερωτηθείσα για τυχόν απογευματινή λειτουργία των σχολείων, η υφυπουργός είπε ότι «εξετάσαμε διάφορα σενάρια, είδαμε και τι σημαίνει βάρδιες και μειωμένη ώρα. Όλα τα σενάρια που έχουμε δουλέψει έχουν δοθεί προς αξιολόγηση».

Η παράταση της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά δημοτικού μέχρι τα τέλη Ιουνίου φαίνεται πως παραμένει ανοιχτό, σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Ζαχαράκη. «Για τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσε να δοθεί απώτατο όριο στα τέλη Ιουνίου. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν τον περιορισμό των Πανελλαδικών που αφορά και έναν ευρύτερο προγραμματισμό» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «υπάρχει πρόνοια σε περίπτωση που νοσήσει υποψήφιος κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών να έχει τη δυνατότητα να δώσει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο».

Για την κάλυψη της χαμένης ύλης η υφυπουργός Παιδείας, αφού εξήγησε ότι «σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής επεξεργαζόμαστε τους μαθησιακούς στόχους κάθε χρονιάς», ξεκαθάρισε ότι μολονότι ένα κομμάτι της ύλης μπορεί να καλυφθεί τώρα «αυτό θα πρέπει να διδαχθεί και μέσα στην τάξη» ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες. Η κ. Ζαχαράκη εξήγησε, μάλιστα, ότι «κομμάτι της ύλης μπορεί να μετακυληθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς» υπογραμμίζοντας ότι οι πιο απαιτητικές τάξεις είναι η Έκτη Δημοτικού και η Τρίτη Γυμνασίου.«Δεν υπάρχει τελική απόφαση πότε θα ανοίξουν τα σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά αλλά υπάρχει πρόθεση και είναι σενάριο που εξετάζουμε η πιθανή έναρξη νωρίτερα (σ.σ. ακόμα και μέσα στον Αύγουστο) για να καλυφθεί η ύλη».«Το σημαντικό για τα παιδιά είναι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους» κατέληξε.

Το χρονοδιάγραμμα και οι «όροι» της επιστροφής

Η επανέναρξη των μαθημάτων θα συνδυασθεί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προφύλαξης, μειώνοντας τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και καθιστώντας κομμάτι της σχολικής καθημερινότητας το συχνό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση αντισηπτικού και μάσκας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το άνοιγμα των σχολείων θα ξεκινήσει στις 11 ή στις 18 Μαΐου , ξεκινώντας από την Γ΄Λυκείου και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου. Μία εβδομάδα μετά τα Γυμνάσια και 15 ημέρες μετά τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Η διδασκαλία των μαθημάτων αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας -πάντοτε σε συνάρτηση με τα δεδομένα που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού- έχει ως εξής:

  • Στις 11 ή 19 Μαΐου επιστρέφουν, για χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, οι μαθητές της Γ' Λυκείου.
  • Έναρξη διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων σε ημερομηνίες κοντά στις 20 Ιουνίου και ολοκλήρωσή τους ως τα μέσα Ιουλίου.
  • Στις 18 ή 25 Μαΐου έναρξη μαθημάτων για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και των Γυμνασίων
  • Επάνοδος μαθητών σε Δημοτικά-Νηπιαγωγεία από τις 25 Μαΐου και μετά

Πώς θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Με αυστηρά μέτρα προστασίας θα διεξαχθούν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων στις αίθουσες θα πρέπει να μην υπερβαίνει τους 10. Και για την τήρηση του αυτού του μέτρου θα χρησιμοποιηθούν και τα σχολικά συγκροτήματα των Γυμνασίων.

Για κάθε αίθουσα θα υπάρχουν δύο επιτηρητές ανά αίθουσα για 10 μαθητές ή ένας για τις αίθουσες που έχουν 5 μαθητές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων μεταξύ τους και θα εισέρχονται στις αίθουσες έναν ένας και αφού προηγουμένως χρησιμοποιηθούν όλα τα μέτρα αντισηψίας. Τα ίδια αυστηρά μέτρα θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι καθηγητές-επιτηρητές. Όσον αφορά τους υποψηφίους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα υπάρξει ειδική μέριμνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Νεκρός 90χρονος στο Ρίο - 137 τα θύματα του COVID-19 στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις