ΕΛΛΑΔΑ

Ταραντίλης: Οι αποφάσεις για τον κορονοϊό δεν είναι γραμμικές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή

Ταραντίλης: Οι αποφάσεις για τον κορονοϊό δεν είναι γραμμικές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή

Την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιεί κάθε Παρασκευή ανακοινώσεις για την πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα που θα λαμβάνονται ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

«Η πανδημία, ωστόσο, αποτελεί δυναμικό -και όχι στατικό- φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμικές. Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, βήμα-βήμα έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της, και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά, οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταραντίλης.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο Σύστημα Υγείας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τον εμβολιασμό

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό ενόψει της έναρξης της διαδικασίας για τους άνω των 85 ετών ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε ότι οι διαθέσιμοι τρόποι είναι τρεις:

  • Πρώτον: Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα πάρουν σχετικό μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε και να βοηθήσουμε γονείς και συγγενείς να εγγραφούν άμεσα.
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που πρόκειται να εμβολιαστούν και εάν είναι, θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.
  • Ο τρίτος τρόπος αφορά τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

«Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 44620 εμβολιασμοί, δηλαδή το 0,42% του πληθυσμού, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 0,31%» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθύμισε,δε, ότι «μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών.

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην κατάθεση στη Βουλή - και την έναρξη της συζήτησης την Τρίτη – του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς.

«Υλοποιείται έτσι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει στην περιοχή αυτή τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και διευρύνει -για πρώτη φορά από το 1947- την έκταση της επικράτειάς της. Υπογραμμίζεται -και είναι μείζονος σημασίας- ότι στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου αναφέρεται κατά λέξη: «Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο» πρόσθεσε ο κ. Ταραντίλης.

Με αφορμή, δε, την ψήφιση εντός της εβδομάδας του νομοσχεδίου για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «γίνεται, έτσι, ένα ακόμη βήμα, στην κατεύθυνση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

«Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης» κατέληξε για το θέμα ο κ. Ταραντίλης.

Για την οικονομία

Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που ανέκτησε η εθνική μας οικονομία, εξασφάλισε μέσα στο 2020 -με ιστορικά χαμηλά επιτόκια- τους πόρους που απαιτούνται και για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους, των ανέργων, των ιδιοκτητών ακινήτων, των δανειοληπτών, καθώς και των κλάδων των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Διέθεσε ήδη για το σκοπό αυτό 24 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να διαθέσει άλλα 7,5 δισ. για το 2021.

Συνεχίζονται, έτσι, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και οι διαδοχικοί κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σημειώνεται ότι ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Τρίτη ο 5ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30 Ιουνίου. Το συνολικό ύψος του κύκλου αυτού φτάνει στα 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που ανεβάζει τη συνολική απευθείας στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις -και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες- μέσω των πέντε κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στα 7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιανουάριο έχει ανασταλεί πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Το 80% του μηνιαίου μισθώματος, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και έτσι το κόστος του ενοικίου κατανέμεται κατά 80% στο Κράτος και 20% στον εκμισθωτή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: Δείτε τι θα ανοίξει πρώτα στην Ελλάδα