ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα: Το πρόγραμμα, οι συναντήσεις και τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα

Πάπας Φραγκίσκος
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το 2016.
InTime / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Το πρωί του Σαββάτου (04.12) φτάνει στην Αθήνα, από την Κύπρο όπου βρίσκεται, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πρωτεύουσα.

Ήταν Απρίλιος του 2016 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επισκεφθεί για πρώτη, αλλά όχι τελευταία όπως αποδείχθηκε, φορά την Ελλάδα. Ο Ποντίφικας αναμένεται στις 11:00 το πρωί να αφιχθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ερχόμενος από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, με τον Νίκο Δένδια να εκπροσωπεί την Ελληνική Δημοκρατία και να τον υποδέχεται.

Αυτή θα είναι μόλις η τρίτη επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα την τελευταία… χιλιετία! Ο Πάπας Φραγκίσκος, ωστόσο, θα γίνει ο δεύτερος Πάπας στη σύγχρονη ιστορία που θα έρθει στη χώρα μας και ο πρώτος που θα το κάνει για δεύτερη φορά. Ο προηγούμενος, και πρώτος μετά το Σχίσμα του 1.054, Πάπας που είχε επισκεφθεί την Αθήνα ήταν ο Ιωάννης Παύλος το 2001.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε υποδεθχεί τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' στην Αθήνα το 2001.AP Photo/Danilo Schiavella

Με σαφή μηνύματα για το μεταναστευτικό, υπέρ της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, ο Πάπας Φραγκίσκος θα φτάσει στην Αθήνα έχοντας μαζί του και 50 παιδιά μετανάστες, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου (04.12) ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει τόσο με την κ. Σακελλαροπούλου, όσο και με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 της ίδιας ημέρας. Εκεί, ο Ποντίφικας θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, όπου ενδέχεται να διαφανεί αν υπάρχουν πράγματι βήματα προσέγγισης ανάμεσα σε Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

Το πρωί της Κυριακής (5.12), στις 10:00 ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, την οποία είχε επισκεφθεί και το 2016. Ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ, ενώ θα επιστρέψει στη συνέχεια στην Αθήνα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 16:45, θα τελέσει λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προς τέρψιν των καθολικών πολιτών της χώρας οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία ξεπερνούν τις 250.000.

«Αστακός» η Αθήνα για τον Πάπα: Απαγόρευση συγκεντρώσεων και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται από σήμερα η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, εν όψει της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, ανακοίνωσε και την απαγόρευση συγκεντρώσεων για σήμερα, από τις 06:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ στην πρωτεύουσα.

Το δύσκολο «σταυρόλεξο», βέβαια, αφορά τις δυο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, μια στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό ¨Μέγαρο Μουσικής¨) στις 16:00 από Δίκτυο Υγειονομικών «κατά της υποχρεωτικότητας» και μια στην πλατεία Συντάγματος στις 17:00 «κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Η ανακοίνωση:

Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Φειδιππίδου - Λ. Αλεξάνδρας - αριστερά 28ης Οκτωβρίου - δεξιά Ιουλιανού - αριστερά Αριστοτέλους - Σωκράτους - αριστερά Π. Τσαλδάρη - Πλατεία Ομονοίας - δεξιά Αθηνάς - Πλατεία Μοναστηρακίου - Άρεως - Διοσκούρου - Πρυτανεία - Τριπόδων - Σέλλευ - Λυσικράτους - Λ. Βασ. Αμαλίας - Λ.Βασ. Όλγας - Λ. Βασ. Κωνσταντίνου - δεξιά Σπύρου Μερκούρη - αριστερά Μιχαλακοπούλου - Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στη Χώρα μας της επίσημης επίσκεψης της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου και των προγραμματισμένων κινήσεων - επισκέψεων του στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, ήτοι α) συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό ¨Μέγαρο Μουσικής¨) την 16:00 της 4-12-2021 από Δίκτυο Υγειονομικών «κατά της υποχρεωτικότητας» και β) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την 17:00 της 4-12-2021 «κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Τα μέτρα της Τροχαίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, για την υλοποίηση των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφικα στις επισκέψεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.

Στο πλαίσιο αυτό το τριήμερο 4 - 6 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ, κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου, δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, την Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:

  • στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και
  • στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με την εξαφάνιση επιχειρηματία στου Ζωγράφου - Του έστησαν παγίδα μέσα σε γκαράζ

Τρίτη δόση: Στους τρεις μήνες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον – Τα σενάρια για επέκταση υποχρεωτικότητας

Κύκλωμα αστυνομικών: Η άγνωστη ιστορία του «επιχειρηματία» που έχασε την ταυτότητά του

Ρoή Ειδήσεων