ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Είχε κρυμμένα στο εσώρουχό του διαμάντια, κοσμήματα και χασίς

Ρόδος: Είχε κρυμμένα στο εσώρουχό του διαμάντια, κοσμήματα και χασίς

Την ποινή φυλάκισης 30 μηνών και 10 ημερών με τριετή αναστολή διατηρεί, μετά την απόρριψη της έφεσης του ως ανυποστήρικτη, από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων, 45χρονος Βέλγος τουρκικής καταγωγής, ο οποίος είχε συλληφθεί από υπάλληλους του Τελωνείου να μεταφέρει κρυμμένα στο...  εσώρουχό του συνολικά 578 διαμάντια, 58 κοσμήματα και 15 γραμμάρια χασίς!

Ο εντοπισμός του 45χρονου αλλοδαπού είχε γίνει στις 9 Αυγούστου 2017 από τους τελωνειακούς της Ρόδου, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν σε επιβάτες που έρχονται από τη γείτονα χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο 45χρονος Βέλγος ταξίδεψε με πλοίο από το Μαρμαρίς της Τουρκίας και ήρθε στη Ρόδο. Στο πλαίσιο λοιπόν του ελέγχου που γίνεται από υπαλλήλους του Τελωνείου Ρόδου, εντοπίστηκαν στην αποσκευή του αλλοδαπού δύο διαμάντια μεγάλου μεγέθους.

Ακολούθησε σωματική έρευνα στον Βέλγο, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι είχε επιμελώς κρυμμένες στο εσώρουχο του τέσσερις συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 19 διαμάντια μεσαίου μεγέθους, 559 διαμάντια μικρού μεγέθους, 58 κοσμήματα και 0,80 γραμμάρια κάνναβης.

Όλα τα διαμάντια, τα κοσμήματα και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν, ενώ σε βάρος του συλληφθέντα αλλοδαπού ασκήθηκε ποινική δίωξη για λαθρεμπορία με ειδικότερα τεχνάσματα και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών και παραπέμφθηκε σε δίκη, ενώ τα διαμάντια και τα κοσμήματα κατασχέθηκαν και επρόκειτο να επιστραφούν στον 45χρονο όταν θα κατέβαλε τους δασμούς που αναλογούν και οι οποίοι είναι πολλαπλοί της συνολικής αξίας τους.

Η υπόθεση εκδικάστηκε πρωτόδικα στις 14 Αυγούστου 2017 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, όπου ο 45χρονος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται, είχε δηλώσει ότι ορισμένα διαμάντια τα είχε αγοράσει στο Βέλγιο όπου διαμένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά, από δεύτερο χέρι, δηλαδή από κάποιον που είχε ανάγκη και τα πουλούσε και πως κάποια άλλα από την Τουρκία, επίσης ιδιωτικά.

Σε ότι αφορά το ταξίδι του στη Ρόδο, είχε πει πως φεύγοντας από τη Σμύρνη όπου ήταν, σκέφτηκε να περάσει μία βόλτα από την Ελλάδα και πως θα έμενε ένα μόνο βράδυ στο νησί μας και στη συνέχεια θα αναχωρούσε για το Βέλγιο. Μάλιστα, είχε προσθέσει ότι εκτιμούσε πως από εδώ θα έβρισκε και φθηνότερο εισιτήριο επιστροφής στη χώρα διαμονής του.

Πάντως, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έπεισαν τον εισαγγελέα της έδρας ο οποίος στην αγόρευσή του είχε ζητήσει την ενοχή του 45χρονου για την κατηγορία της λαθρεμπορίας αναφερόμενος στις «αντιφατικές δικαιολογίες» του κατηγορουμένου στην όχι πειστική παράλειψη δήλωσής του στις διωκτικές αρχές και στο σημείο που είχε αποκρύψει (μέσα στο εσώρουχο του) τα διαμάντια.

Ο κ. εισαγγελέας είχε πει χαρακτηριστικά πως ο κατηγορούμενος «γνώριζε ότι ήταν παράνομη η πράξη του, γνώρισε ότι δεν είχε παραστατικά» για αυτό και λειτούργησε με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή του αλλοδαπού από την κατηγορία της κατοχής μικροποσότητας ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση λόγω αμφιβολιών.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του 45χρονου, είχαν τονίσει μεταξύ άλλων πως υπήρχαν τιμολόγια τόσο από το Βέλγιο όσο και από την Τουρκία και καθώς ήταν δύσκολο να εξηγήσει ο πελάτης τους, ποια διαμάντια ήταν από πού, τα έκρυψε προκειμένου να αποφύγει όλη αυτή την ταλαιπωρία.

Οι δικηγόροι είχαν επισημάνει επίσης πως βάση όλων των στοιχείων θα πρέπει να δημιουργηθούν σοβαρές αμφιβολίες για το αν τελέστηκε η πράξη ή όχι, ενώ σε περίπτωση που ο πελάτης τους κριθεί ένοχος είχαν ζητήσει να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ένοχο όπως κατηγορείται τον 45χρονο από το Βέλγιο και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 30 μηνών και 10 ημερών με τριετή αναστολή. Κατά της απόφασης αυτής, ο 45χρονος άσκησε έφεση, η οποία εξετάστηκε προχθές από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων και απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη. Έτσι, ο αλλοδαπός διατηρεί την πρωτόδικη ποινή των 30 μηνών και 10 ημερών με τριετή αναστολή που του έχει επιβληθεί.

Με πληροφορίες από rodiaki.gr

Διαβάστε επίσης:

Επεισόδια με Ρομά στα Λεχαινά – Φωτιές στην Πατρών – Πύργου

Πειραιάς: Πυρκαγιά σε πολυκατοικία - Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι

Σέρρες: Οργισμένη ανακοίνωση των γονιών του 11χρονου