ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel – Βόλος: Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης αγνοούμενου στην Αγία Αικατερίνη

Κακοκαιρία Daniel – Βόλος: Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης αγνοούμενου στην Αγία Αικατερίνη
YouTube.

Τεράστια ύψη βροχής «έπνιξαν» τον Βόλο και δημιούργησαν απόκοσμες εικόνες.

Πρωτοφανείς εικόνες από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στον Βόλο και άλλες περιοχές της χώρας. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην πόλη, ενώ, οι δρόμοι μετετράπησαν σε ποτάμια.

Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, προκειμένου να εντοπίσουν έναν αγνοούμενο άνθρωπο. Ακόμη, μεριμνούν να απεγκλωβίσουν πολίτες του χωριού αλλά και να καθαρίσουν –κάπως– τον δρόμο από τα ορμητικά νερά που παρασέρνουν ό,τι βρεθεί στον διάβα τους.

Όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες, ο όγκος του νερού που συγκεντρώθηκε ήταν τόσο μεγαλος που ολόκληρα αυτοκίνητα βρέθηκαν κάτω από τα νερά.

Ο ποταμός Κραυσίδωνας «καταπίνει» λεωφορείο

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές έχει ξεχειλίσει και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, στους Αγίους Αναργύρους, την Νεάπολη και τα Παλαιά.

Στην οδό Ιερολοχιτών κόσμος έχει καταφύγει σε ανώτερους ορόφους κατοικιών αφού τα ισόγεια έχουν πλημμυρίσει και ζητούν βοήθεια από την Πυροσβεστική. Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στη Νέα Ιωνία μεγάλο δένδρο έπεσε και κατέστρεψε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τα ορμητικά νερά στους παρόχθιους του Κραυσίδωνα είχαν σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει το έδαφος και η γη να «καταπιεί» ολόκληρο λεωφορείο το οποίο ήταν σταθμευμένο δίπλα στο πεζοδρόμιο. Στον Άη Γιάννη η θάλασσα «κατάπιε» αυτοκίνητα

Ο όγκος του νερού που έχει δεχθεί ολόκληρη η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρωτόγνωρος, ενώ η Πυροσβεστική μέχρι τη μία το μεσημέρι είχε δεχθεί 400 κλήσεις από κατοίκους του Βόλου.

Μάλιστα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε Βόλο, ορεινή Μαγνησία και Σκιάθο έπειτα από σχετικά μηνύματα που έλαβαν οι κάτοικοι από το 112.

Ενώ λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, το 112 ήχησε ξανά σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα, καλώντας τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω της επικινδυνότητας των φαινομένων.

Ήδη σχεδόν στο σύνολό τους περιοχές του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων αντιμετωπίζουν διακοπή της ηλεκτροδότησης και τα προβλήματα έχουν γίνει πάρα πολλά τόσο σε κατοικίες, όσο και σε βιομηχανικούς χώρους και επιχειρήσεις.

Απόκοσμες εικόνες και στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, με αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και να χάνονται μέσα στα κύματα.

Βάρκες στο κέντρο του Βόλου για απεγλωβισμούς

Ακόμα και βάρκες επιστρατεύθηκαν από τις Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν πολίτες και εργαζόμενοι από το κέντρο του Βόλου, καθώς οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Ο απεγκλωβισμός εργαζομένων και πολιτών που βρίσκονταν στο κτίριο του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ στην οδό Λαρίσης έγινε με βάρκες, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Με βάρκες απεγκλωβίζονται πολίτες στον Βόλο

Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στους δρόμους ενώ επέστρεφαν από την εργασία τους

Στο κέντρο του Βόλου η κατάσταση είναι απελπιστική αφού πολλοί ήταν οι πολίτες που έφυγαν το πρωί να πάνε στις δουλειές τους καθώς δεν δόθηκε σύσταση να μην πάνε στις εργασίες τους οι πολίτες. Έτσι το πρωί παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν κανονικά και επέστρεψαν νωρίτερα με αποτέλεσμα στους πλημμυρισμένους δρόμους να υπάρξει πανικός.

«Γίνεται χαμός, πολλή βροχή. Έχουν κλείσει όλοι οι δρόμοι. Η μητέρα μου έχει εγκλωβιστεί με το αυτοκίνητο, όπως επέστρεφε από τη δουλειά επειδή έχει κοπεί η κυκλοφορία σε κάποια σημεία λόγω μεγάλου όγκου νερού», αναφέρει μια κοπέλα που είναι από τον Βόλο και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη μητέρα της, η οποία είναι εγκλωβισμένη ώρες στο αυτοκίνητό της.

Ο κύριος Θανάσης κάτοικος Βόλου και από το χωριό Άγιος Γεώργιος περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει στον νομό

«Έχει ρίξει πολύ νερό πριν από καμία ώρα υπερχείλισε το ποτάμι και βγήκε όλη η λάσπη έξω. Περνάει μπροστά από το σπίτι μου. Περνάει λάσπη και κατευθύνεται όπου έχει κλείσει ο δρόμος, σε σπίτια, στην παραλία, παντού. Το 112 ήχησε δύο φορές», ανέφερε αρχικά ο κάτοικος.

Λέκκας: Πρωτοφανής η μανία της βροχής - Δεν είναι σύνηθες να παρασέρνει τόσα φερτά υλικά

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» από την Κεντρική Ελλάδα, με επίκεντρο κυρίως τον νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες.

Ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός στον Βόλο, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες τόσο στην πόλη, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας όσο και στο Πήλιο, αλλά και τη Σκιάθο.

Μιλώντας Newsbomb.gr για την εξέλιξη του φαινομένου, o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας εξήγησε ότι: «Το μέγεθος της βροχόπτωσης παρ' ότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης».

Και πρόσθεσε: «εξαιρετικά απροσδιόριστος παράγοντας στον πλημμυρικό κίνδυνο παραμένει το ποσοστό της στερεοπαροχής, δηλαδή η ποσότητα των φερτών υλικών. Το μεγάλο χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας είναι ότι τα νερά μεταφέρουν μεγάλο όγκο φερτών υλικών».

Τέλος επεσήμανε «ότι σημειώθηκε πλήθος περιπτώσεων μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες δια μέσου του 112, γεγονός το οποίο κυρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου. Οι πολίτες θα πρέπει να υπακούσουν στις συστάσεις της πολιτείας».

Χείμαρροι «καταπίνουν» αυτοκίνητα στο κεντρικό πάρκινγκ Μακρινίτσας

Εικόνες αποκάλυψης στο νομό Μαγνησίας από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel».

Από το πέρασμα της κακοκαιρίας δεν γλύτωσε ούτε η Μακρινίτσας Πηλίου.

Βίντεο που δημοσιεύθηκε στα social media δείχνει το μέγεθος της καταστροφής, με τα ορμητικά νερά κυριολεκτικά να «καταπίνουν» το κεντρικό πάρκινγκ στη Μακρινίτσα.

Δείτε το βίντεο:

Ποιοι δρόμοι έκλεισαν στη Θεσσαλία

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

– Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

στην επαρχιακή οδό Αγιοκάμπου – Κόκκινου Νερού, από το ύψος της γέφυρας «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ» έως τον οικισμό Κουτσουπιά.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό δίκτυο
του νομού Μαγνησίας (Πήλιο).

Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου.

Αντιδήμαρχος Π.Π. Νοτίου Πηλίου για κακοκαιρία Daniel: «Δεν έχω αντικρίσει ξανά τέτοιες εικόνες»

«Το νερό είναι πάρα πολύ και η βροχή δε σταματά», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας νοτίου Πηλίου, Δημήτρης Ραμματάς, αναφορικά με την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στον Βόλο και άλλες περιοχές της χώρας, μιλώντας στο newsbomb.gr.

«Κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του ποταμού Μπελεγρίνου»

«Αυτή τη στιγμή, βρίσκομαι στην Κορώπη, όπου υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Κατέρρευσε ένα τμήμα της γέφυρας του ποταμού Μπελεγρίνου που συνδέει την Κορώπη με τα Καλά Νερά και το υπόλοιπο νότιο Πήλιο», επεσήμανε αρχικά.

«Όλα τα χωριά είναι αποκλεισμένα από κατολισθήσεις»

«Όλα τα χωριά είναι αποκλεισμένα από κατολισθήσεις, ενώ, πραγματοποιούνται συνεχείς απεγκλωβισμοί κατοίκων από τα σπίτια τους», προσέθεσε ο κ. Ραμματάς.

«Αυτές είναι εικόνες Αποκάλυψης»

«Το νερό είναι πάρα πολύ και η βροχή δε σταματά. Βρέχει καταρρακτωδώς από χθες το πρωί, με αστραπές και κεραυνούς. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν έχω αντικρίσει ξανά τέτοια πράγματα στο παρελθόν, είναι εικόνες Αποκάλυψης», επεσήμανε εν συνεχεία ο κ. Αντιδήμαρχος.

«Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπισθεί»

«Ο μηχανισμός λειτουργεί, όλοι οι υπάλληλοι βρίσκονται έξω, όπως και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο όγκος του νερού είναι πάρα πολύ μεγάλος και το φαινόμενο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Πρώτη φορά βλέπω τέτοια πράγματα και δεν ξέρω αν τα ξαναδώ ποτέ, δηλαδή τόσο πολύ νερό σε ελάχιστη ώρα. Τα νερά πέρασαν ολόκληρες γέφυρες», ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Ραμματάς, σε επικοινωνία με το newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις