ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Αλλαγές στα κριτήρια για να μην μείνει στα... «αζήτητα»

Κοινωνικό μέρισμα: Αλλαγές στα κριτήρια για να μην μείνει στα... «αζήτητα»

Αλλαγές στα κριτήρια για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, αφού περισσότερα από τα μισά κονδύλια που έχουν ανακοινωθεί ότι θα διατεθούν στους οικονομικά αδύνατους πολίτες κινδυνεύουν να μείνουν στα...αζήτητα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως στα εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου η «ροή» χορήγησης των επιδομάτων να φτάσει ακόμα και σε εκείνους που έμειναν εκτός για λίγα μόνο ευρώ.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπει διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά 500 ευρώ για τους άγαμους και αναλογικά μεγαλύτερη διεύρυνση για οικογένειες με παιδιά.

Παράλληλα, αναμένεται να ισχύσει περιορισμός του ποσού του επιδόματος από το κοινωνικό μέρισμα βάσει του ποσού υπέρβασης του εισοδηματικού ορίου.

Επίσης, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει τα εξής:

- Επίδομα θα δικαιούνται άγαμοι με εισόδημα έως 6.500 ευρώ των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε λόγω εισοδήματος (αντί για εφάπαξ ποσό 500 ευρώ θα λαμβάνουν από 8 έως 500 ευρώ ανάλογα αν το εισόδημα είναι κοντά στα 6.000 ή 6500 ευρώ).

- Διευρύνεται το όριο για τους έγγαμους χωρίς παιδιά. Θα πάρουν επίδομα και όσοι το έχασαν και είχαν εισόδημα 8.000 ευρώ. Τώρα θα το πάρουν και όσοι έχουν εισόδημα έως 8.667 ευρώ.

- Για τους πολύτεκνους με 4 παιδιά το ετήσιο εισόδημα των 12.000 ευρώ αυξάνεται στις 13.000 ευρώ. Όμως αν το εισόδημα είναι κάτω από 13.000 ευρώ το επίδομα θα δοθεί μειωμένο.Για παράδειγμα, για 12.500 ευρώ η οικογένεια θα λάβει επίδομα 500 ευρώ.

- Παράλληλα η απόφαση για τα νέα κριτήρια θα προβλέπει ότι τα ποσά από το κοινωνικό μέρισμα κάτω των 8 ευρώ, δεν θα καταβάλλονται

Διαβάστε επίσης:

Έως την Παρασκευή θα δοθεί στους πρώτους δικαιούχους το κοινωνικό μέρισμα

Θεοχάρης: Θέμα ημερών η πρώτη δόση του κοινωνικού μερίσματος

Κοινωνικό μέρισμα: Νέα κριτήρια για την αποκατάσταση των αδικιών

Άφωνοι στο ΥΠΟΙΚ με περιπτώσεις αιτούντων κοινωνικού μερίσματος- Δείτε