ΥΓΕΙΑ

Ευαγγελισμός: Σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας (pics-vids)

Ευαγγελισμός: Σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας (pics-vids)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών πραγματοποιούν, από τις 8 το πρωί, οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και ανεπάρκεια υλικών και εξοπλισμού, τη στιγμή που, όπως δηλώνουν, ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σε σημείο επικίνδυνο.

Όπως αναφέρουν σε φυλλάδια που μοιράζουν σε συμπολίτες τους, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για «αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας» ενώ απαιτούν να επαναλειτουργήσουν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Τον λόγο πήρε ο κ. Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος των εργαζομένων, και ανέφερε τα παρακάτω:

«Αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές και οι εισφορές για παροχές υγείας που αγγίζουν το 30, το 40, το 50% των εισοδημάτων είναι υπεραρκετές για πλήρη παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλο τον κόσμο χωρίς να πληρώνει μία ούτε για φάρμακα. Με την κατάργηση πολλών φαρμάκων, από τα μη συνταγογραφούμενα δηλαδή, με αυτό το ευρώ που πληρώνουμε για κάθε συνταγή και παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί στην κυκλοφορία ένα σωρό γενόσημα στην πράξη η μεσοσταθμική συμμετοχή από το 9% το 2013 έφτασε στο 22% και το 2014 θα φτάσει στο 33%. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ και πλέον θα πληρώσουμε από την τσέπη μας για συμμετοχή στα φάρμακα. Στα επείγοντα έρχονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 120.000 συνάνθρωποί μας για να βρουν την υγειά τους που την έχουν πληρώσει.»

eyagg

Διαβάστε την ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων του Ευαγγελισμού:

"• Εγκληματική έλλειψη προσωπικού: παρά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις νοσοκομείων οι ελλείψεις σε όλο τον χώρο της υγείας και ειδικά στον Ευαγγελισμό είναι τεράστιες, ενδεικτικά λείπουν: 180 ειδικευμένοι γιατροί, 60 ειδικευόμενοι, εκατοντάδες νοσηλευτικό προσωπικό, 150 διοικητικοί, πολλές δεκάδες εργαζόμενοι στα παραϊατρικά καθώς και τεχνικοί με βάση τα παρωχημένα οργανογράμματα της δεκαετίας του ΄80 και χωρίς να υπολογίσουμε τις σημερινές ανάγκες για υπηρεσίας υγείας και την ανάπτυξη τμημάτων και μονάδων.

• Ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σε σημείο επικίνδυνο. Μαζί με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και την ανεπάρκεια υλικού κι εξοπλισμού σημαίνει κάθετη πτώση όχι μόνο στον αριθμό, αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Μόνο τους μήνες Δεκέμβρη και Γενάρη η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία αυξήθηκε περίπου 20% (καταγεγραμμένη) χωρίς να υπολογίζονται οι απλές επισκέψεις για συνταγογράφηση λόγω του λουκέτου στον ΕΟΠΥΥ. Εκατοντάδες είναι και οι προσερχόμενοι καθημερινά για να πάρουν έγκριση από υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αλλά με ελεγκτές του Ευαγγελισμού.

Με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 19ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο του Ευαγγελισμού από τις 120 και πλέον χιλιάδες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα επείγοντα, πάνω από το 80% είναι περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται σε δομές Π.Φ.Υ.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει 5€ στο Π.Ε.Δ.Υ. όπου θα λειτουργούν τα μισά ιατρεία απ΄ ό,τι σήμερα. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πλήθος χιλιάδων ανθρώπων που επισκέπτεται καθημερινά τον Ευαγγελισμό για υπηρεσίες Π.Φ.Υ. Οι ασθενείς – χρήστες των υπηρεσιών ταλαιπωρούνται αφάνταστα αφού το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο κέντρο υγείας.

Ο Υπουργός έσπευσε επίσης να ανακοινώσει και τη λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών χειρουργείων (που ήδη λειτουργούσαν ανεπισήμως στα πλαίσια της «ολοήμερης λειτουργίας») - φυσικά, με πληρωμή από τον άρρωστο. Τη στιγμή που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα χειρουργεία στην ώρα τους λόγω μεγάλου όγκου εργασίας, όταν υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον τριάντα - σαράντα εκπαιδευμένων νοσηλευτών από τα χειρουργεία και όταν σε όλο το προσωπικό υπάρχουν οφείλονται πάνω από 16.000 ρεπό, αναρωτιόμαστε: μήπως πρέπει το προσωπικό να στήσει αντίσκηνο στο νοσοκομείο για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση ιδιωτικά συμφέροντα; Αναρωτιόμαστε επίσης πόσες χιλιάδες χειρουργεία ασθενών ανασφάλιστων, άνεργων, χαμηλοσυνταξιούχων, φτωχών πρέπει να αναβληθούν ή να ματαιωθούν – με ό,τι αυτό συνεπάγεται - για να εξυπηρετηθούν αυτοί που μπορούν ακόμη πληρώνουν στα απογευματινά; Είναι εμφανές ότι μόνο με την πλήρη ανάπτυξη και ενίσχυση όλων των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας σε ένα αποκλειστικά δημόσιο & δωρεάν σύστημα με υψηλού υπηρεσίες μπορεί να βρει την υγεία του όποιος έχει ανάγκη.

Οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου θα δημιουργήσουν προβλήματα λειτουργίας μετά το καλοκαίρι. Ενδεικτικά αναφέρουμε, 2012: 156 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση, 2013: 96 εκατ. ευρώ και 2014: 80 εκατ. ευρώ. Το 2013 η χρηματοδότηση έφτασε μετά βίας μέχρι τέλη Οκτώβρη και χρειάστηκε έκτακτη επιχορήγηση για να βγει το έτος με τεράστιες ελλείψεις στην προμήθεια υλικών. Άραγε θα φτάσει ως το καλοκαίρι ο φετινός κουτσουρεμένος προϋπολογισμός του 2014;

Ψηφίζεται αυτές τις μέρες το νέο βάρβαρο νομοσχέδιο για «αξιολόγηση» δομών και προσωπικού στο δημόσιο που επί της ουσίας σημαίνει διαθεσιμότητα και απολύσεις. Εμείς οι υγειονομικοί, γευτήκαμε για τα καλά τι σημαίνει αξιολόγηση, με ποια κριτήρια γίνεται και που στοχεύει. Με τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν προωθείται το κλείσιμο κι άλλων δομών υγείας (Κ.Υ. νοσοκομεία επαρχίας, ψυχιατρικά κλπ) ενώ κινδυνεύουν ακόμα και όσες λειψές υπηρεσίες απέμειναν στα δημόσια νοσοκομεία. Χιλιάδες υγειονομικοί θα απολυθούν. Η κινητικότητα που εξαγγέλθηκε ξανά για τους οδηγούς των νοσοκομείων θα στερήσει κάθε δυνατότητα εξυπηρέτησης για μετακινήσεις ασθενών, αιμοδοσίας, υλικών και άλλων υπηρεσιών από και προς στο νοσοκομείο.

Ζούμε την καθημερινή αγωνία των χιλιάδων ανασφάλιστων που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αλλά και των ασφαλισμένων αφού εκατοντάδες εξετάσεις και φάρμακα έχουν βγει εκτός ασφαλιστικής κάλυψης.

Παραμένουν απλήρωτες πάνω από δυο μήνες οι εφημερίες και οι ώρες (νυχτερινά – αργίες) όλου του προσωπικού και παράλληλα, έχουν να πληρωθούν εδώ κι ένα χρόνο οι –πέραν του πλαφόν (πρόσθετες) εφημερίες των γιατρών, αυτές δηλαδή που κάναμε υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο - εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας της δικής μας και των ασθενών - γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το νοσοκομείο!!"

Διαβάστε επίσης:

Ουρές ταλαιπωρίας και ένταση στα δημόσια νοσοκομεία

Αξιοπρέπεια και ανθρωπιά για τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς

«Ναυαγεί» η μεταρρύθμιση του Α. Γεωργιάδη

Άδωνις: Προεκλογικά «τερτίπια» οι κινητοποιήσεις στα νησιά

Πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία το Φθινόπωρο;