ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα του Σουέζ: Το καθηλωμένο Ever Given από το διάστημα - Απίστευτες εικόνες

Διώρυγα του Σουέζ: Το καθηλωμένο Ever Given από το διάστημα - Απίστευτες εικόνες
AP

«Κολλημένο» στη Διώρυγα του Σουέζ παραμένει το πλοίο Ever Given, γεγονός που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις θαλάσσιες μεταφορές τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με την ολλανδική εταιρεία Smit Salvage, η οποία προσελήφθη από την εταιρεία διαχείρισης του πλοίου Evergreen Marine Corp, με έδρα την Ταϊβάν, να βοηθήσει στην αποκόλληση του πλοίου, η επιχείρηση για την αποκόλληση του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα μπορούσε να διαρκέσει «ημέρες ή και εβδομάδες».

Η Evergreen ανέθεσε σε ομάδες ειδικών της Smit Salvage, όπως επίσης της ιαπωνικής εταιρείας Nippon Salvage, να εκπονήσουν ένα «αποτελεσματικότερο σχέδιο» για την αποκόλληση του πλοίου.

Η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), που έχει αναλάβει χρέη τεχνικής διεύθυνσης του Ever Given, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι οι προσπάθειες βυθοκόρησης συνεχίζονται.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι το τεράστιο πλοίο που έχει μήκος 400 μέτρα και ολική χωρητικότητα σχεδόν 220.000 τόνους, έχει σφηνωθεί μέχρι τώρα στην άμμο και στις δύο όχθες του καναλιού, πράγμα που καθιστά αδύνατη την μετακίνησή του χωρίς να αφαιρέσει μέρος του φορτίου. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι πρόκλησης ζημιών ή ακόμη και αποσταθεροποίησης του πλοίου. Επίσης, θα χρειαζόταν χρόνος και προσοχή.

Την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκόλλησης του μήκους 400 μέτρων πλοίου, στη δημοσιότητα δόθηκαν δορυφορικές εικόνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Διώρυγα του Σουέζ.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Τουλάχιστον 160 πλοία που μεταφέρουν καύσιμα και φορτία περιμένουν να περάσουν από την μπλοκαρισμένη πλωτή οδό, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, ναυτιλιακές εταιρείες αλλάζουν τα δρομολόγια φορτίων τους, εξαιτίας της συμφόρησης που έχει προκληθεί στις δύο πλευρές της Διώρυγας του Σουέζ.

Το πρόβλημα που έχει προκληθεί εκτιμάται ότι εμποδίζει τη διέλευση αγαθών αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε ημέρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Τα σενάρια με λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση