ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Ισπανία: Οριστική κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Κορονοϊός - Ισπανία: Οριστική κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
AP

Ο γενικός δείκτης στην χώρα έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα και τις τελευταίες 14 ημέρες ανέρχεται στα 202 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού

Η οριστική κατάργηση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» πραγματοποιείται στην Ισπανία τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ο Πέδρο Σάντσεθ το τελευταίο διάστημα είχε αρνηθεί την παράταση της έκτακτης ανάγκης καθώς έκρινε ότι πλέον δεν ήταν απαραίτητο λόγω της πορείας των εμβολιασμών.

Σε αγώνα δρόμου οι 17 Αυτόνομες Κοινότητες της Ισπανίας προκειμένου η καθεμία ξεχωριστά να αποφασίσει τον ρυθμό κατάργησης όλων των μέτρων που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Η κάθε τοπική κυβέρνηση θα αποφασίσει ανάλογα με τα επιδημιολογικά της στοιχεία το απόλυτο άνοιγμα της περιοχής της ή την συνέχιση κάποιων περιοριστικών μέτρων.

Ως αυτή την ώρα, ο δείκτης μετάδοσης ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και ανέρχεται σε 45-450 κρούσματα. Ο γενικός δείκτης στην χώρα τις τελευταίες 14 ημέρες ανέρχεται στα 202 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Από το βράδυ της Κυριακής λοιπόν θα υπάρξει έντονη διαφοροποίηση στα περιοριστικά μέτρα καθώς θα υπάρχουν Αυτονομίες που θα τα καταργήσουν εντελώς και άλλες που θα συνεχίσουν έως ότου ο αντίστοιχος δείκτης πέσει.

Μέχρι σήμερα το βασιλικό διάταγμα που ίσχυε τους τελευταίους 6 μήνες προστάτευε τις τοπικές κυβερνήσεις από την παρέμβαση της Δικαιοσύνης καθώς για παράδειγμα τα συνταγματικά δικαιώματα της «ελεύθερης μετακίνησης» ή της «συνάθροισης» καταργούνταν, γεγονός που σήμαινε την παρέμβαση των συνταγματικών δικαστηρίων.
Η Ισπανία λοιπόν από την Κυριακή εμπλέκεται σε έναν δικαστικό κυκεώνα καθώς θα υπάρχουν περιοχές στις οποίες θα παρεμβαίνουν οι δικαστές λόγω της κατάργησης αυτών των δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 7 Αυτονομίες στις οποίες οι δείκτες είναι ακόμα υψηλοί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την Δικαιοσύνη καθώς θα παρεμβαίνει καταργώντας μέτρα που υιοθετούνται από τις τοπικές κυβερνήσεις.

Είναι γεγονός ότι η διαχείριση της πανδημίας (εκτός από τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας που την είχε η κεντρική κυβέρνηση Σάντσεθ) βρίσκεται στα χέρια των τοπικών κυβερνήσεων.

Η πορεία των εμβολιασμών συνεχίζεται μαζικά και με γρήγορους ρυθμούς και ήδη το 28% (περίπου 13,3 εκατομμύρια) του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση ενώ το 12,6% (περίπου 6 εκατομμύρια) έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Η Ισπανία έχει παραλάβει 21 εκατομμύρια εμβόλια τα οποία έχουν διατεθεί στις Αυτονομίες. Με βάση τις προβλέψεις και αν η πορεία των εμβολιασμών συνεχιστεί όπως σήμερα (περίπου μισό εκατομμύριο εμβολιασμοί ημερησίως) τότε ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Αύγουστο, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Ανοίγουν μουσεία, θέατρα, σινεμά - Ξεκινούν και οι συναυλίες - Όλες οι ημερομηνίες