ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Κυρώσεις σε 370 Ρώσους ολιγάρχες και αξιωματούχους - Τέλος και οι εξαγωγές πολυτελών ειδών

Βρετανία: Κυρώσεις σε 370 Ρώσους ολιγάρχες και αξιωματούχους - Τέλος και οι εξαγωγές πολυτελών ειδών

Συνεχίζεται το βρετανικό πογκρόμ κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των ολιγαρχών της.

Νέες κυρώσεις από την Βρετανία κατά Ρώσων ολιγαρχών και αξιματούχων, καθώς το Λονδίνο ανακοίνωσε το «πάγωμα» των περιουσιών σε 370 άτομα!

Στον τελευταίο γύρο κυρώσεων, που ήρθαν γρήγορα μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου περί Οικονομικού Εγκλήματος, η Βρετανία κινήθηκε εναντίον ολιγαρχών και αξιοματούχων της «αυλής» του Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Επίσης, οι επιχειρηματίες Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Αβεν, ολιγάρχες που συγκέντρωσαν τον πλούτο τους πριν ανέλθει ο Πούτιν στην εξουσία, βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο των κυρώσεων, όπως επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ο νεότερος γύρος κυρώσεων περιλαμβάνει προσωπικότητες της ρωσικής ελίτ των οποίων η περιουσία ανέρχεται στα 100 δισεκ. λίρες.

«Προχωράμε παραπέρα και με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ, πλήττοντας αυτούς που είναι πιο κοντά στον Πούτιν, από μεγάλους ολιγάρχες, έως τον πρωθυπουργό του, και τους προπαγανδιστές που διασπείρουν τα ψέματα και την παραπληροφόρησή του. Τους θεωρούμε υπεύθυνους για τη συνέργειά τους σε ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Συνεργαζόμενοι στενά με τους συμμάχους μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στον Πούτιν και θα αποκόψουμε τη χρηματοδότηση για τη ρωσική πολεμική μηχανή», πρόσθεσε η Τρας.

Η Τρας δήλωσε ότι η Βρετανία επέβαλε πάνω από 370 νέες κυρώσεις, ανεβάζοντας το σύνολο σε πάνω από 1.000 από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία .

Η Βρετανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία και θα επιβάλει νέους δασμούς ύψους 35% σε ρωσικές εισαγωγές αξίας 900 εκατ. λιρών (1,2 δισεκ. δολαρίων), συμπεριλαμβανομένης της βότκας, των μετάλλων, των λιπασμάτων και άλλων εμπορευμάτων.

«Οι νέοι μας δασμοί θα απομονώσουν περαιτέρω τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο εμπόριο, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ευνοηθεί από το βασιζόμενο σε κανόνες διεθνές σύστημα το οποίο δεν σέβεται», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ σε ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η απαγόρευση στις εξαγωγές θα τεθεί σε ισχύ και θα ορίσει ποια προϊόντα θα επηρεάζονται, αλλά προσέθεσε ότι πιθανόν θα περιλαμβάνει ακριβά είδη μόδας, έργα τέχνης και αυτοκίνητα πολυτελείας.

Πολλές βρετανικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Jaguar Land Rover και η Aston Martin καθώς και ο οίκος Burberry έχουν ήδη ανακοινώσει ότι κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά τους στη Ρωσία ή αναστέλλουν την διανομή προϊόντων.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανική κυβέρνηση κατά φίλων της Τσέλσι: «Ανάρμοστη η στήριξη στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς»

Κορονοϊός - Βρετανία: Καταργούνται όλα τα ταξιδιωτικά μέτρα - Κανένας περιορισμός

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η βρετανική κυβέρνηση μετατρέπει την έπαυλη του Αμπράμοβιτς σε καταφύγιο