ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Κίεβο - Τέχνασμα η «οπισθοχώρηση» Πούτιν λένε οι ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία
Η Ρωσία δεν έχει παύσει τις πολεμικές επιχειρήσεις της γύρω από το Κίεβο
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κανονικά συνεχίζονται οι μάχες κοντά στο Κίεβο - Ερωτηματικό προκαλεί η μετακίνηση των ρωσικών στρατευμάτων  - Αλλαγή στρατηγικής «βλέπουν» οι ΗΠΑ

Παρά τις αρχικές αναφορές Αμερικανών αξιωματούχων περί κίνησης -η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και απόσυρση- μέρους των ρωσικών δυνάμεων πέριξ του Κιέβου, μετά και την «πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τις διπλωματικές συνομιλίες, τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για ισχυρές εκρήξεις αλλά και μάχες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ αλλά και όσα τονίζουν ουκρανικές πηγές η Ρωσία δεν έχει παύσει τις πολεμικές επιχειρήσεις της γύρω από το Κίεβο, με την εικόνα να είναι ίδια με τις προηγούμενες ημέρες. Ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να κατέχει θέσεις γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, χτυπώντας στρατηγικούς στόχους και επιχειρώντας να αποδυναμώσουν την αμυντική γραμμή των Ουκρανών. Νωρίτερα, άλλωστε, Ρώσος αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι η συμφωνία για αποκλιμάκωση των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός.

Όπως έχει γίνει γνωστό μετά το πέρας της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων, έγινε αντιληπτή από την Δύση μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για υποχώρηση, αποχώρηση ή αλλαγή θέσεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν βλέποντας την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων για «αλλαγή στρατηγικής» του Πούτιν, η οποία δεν έχει σχέση με απόσυρση.

Όπως αναφέρει το CNNi, σκληρές μάχες λαβάνουν χώρα και γύρω από το Ιρπίν και συγκεκριμένα στα 5 χιλιόμετρα απόσταση από το κέντρο της πόλης, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά του Κιέβου. Στο κέντρο της πόλης ήχησαν πάλι οι σειρήνες για επικείμενη αεροπορική επίθεση, ενώ στις γύρω περιοχές ακούγονται μεγάλες εκρήξεις και ανταλλαγή πυρών.

Η ουκρανική πλευρά ταυτόχρονα, έχει ενημερώσει ότι κατά το τελευταίο 24ωρο δεν έχουν παύσει οι μάχες επιβεβαιώνοντας τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για υποχώρηση-τέχνασμα του Πούτιν προκειμένου να διαχειριστεί τον χρόνο του.

Την ίδια ώρα και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, τόνισε ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία συνεχίζεται και ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Μόσχα θα επιτευχθούν.

Εκρήξεις στην πόλη Μπέλγκοροντ

Αλλεπάλληλες εκρήξεις ακούστηκαν απόψε και έξω από τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Κράσνι Οκτιάμπρ, που απέχει 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπέλγκοροντ. Δεν διευκρίνισε πού οφείλονταν, όμως υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες αργότερα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από δύο τοπικούς ιστότοπους φαίνεται σαν να εκρήγνυνται πυρομαχικά. Το πρακτορείο Reuters ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν αυτή ήταν η αιτία.

Το Μπέλγκοροντ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρκόβου, την ουκρανική πόλη που έχει δεχτεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Προειδοποιούν οι Αμερικανοί για τις προθέσεις των Ρώσων

Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν αμφισβητεί ότι η Ρωσία αποσύρεται από το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία - Βλαντίμιρ Πούτιν: Καταθέστε τα όπλα για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια

Live Blog: Μπρα ντε φερ για αποκλιμάκωση μέσω διπλωματίας