ΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: «Πηγή υπερμετάδοσης» μια σάουνα στη Μαδρίτη

Ευλογιά των πιθήκων: «Πηγή υπερμετάδοσης» μια σάουνα στη Μαδρίτη
Τα κρούσματα στην Ισπανία έχουν συνδεθεί, μια σάουνα ενηλίκων στη Μαδρίτη.
Pexels.com

Με ταχύ ρυθμό εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων.

Πολύ γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός της «ευλογιάς των πιθήκων» καθώς συνεχώς καταγράφονται όλο και περισσότερα νέα κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι οι υγειονομικές Αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές για την ώρα, ως προς την επικινδυνότητά του, είναι έντονη η ανησυχία ενόψει του καλοκαιριού και με δεδομένη την αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα κρούσματα στην Ισπανία έχουν συνδεθεί, κατά κύριο λόγο, με μια «εκδήλωση υπερμετάδοσης» σε μια σάουνα ενηλίκων στη Μαδρίτη. Ο Ενρίκε Ρουίθ Εσκουδέρο, υπουργός Υγείας της περιφερειακής κοινότητας, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν «πολλά από τα 30 κρούσματα που είχαν καταγραφεί ως χθες στην Ισπανία σε μία μόνο σάουνα στην πρωτεύουσα».

«Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας (της Μαδρίτης) θα προβεί σε ακόμη πιο λεπτομερή ανάλυση για να ελέγξει τη μετάδοση, να κόψει τις αλυσίδες μετάδοσης και να προσπαθήσει να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη μετάδοση αυτού του ιού», δήλωσε ο κ. Εσκουδέρο, όπως μετέδωσε το Reuters.

ΠΟΥ: «Δεν πρέπει να στιγματίζονται τα κρούσματα»

Ο Δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, δήλωσε: «Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος για την Ευρώπη. Καθώς εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή της Ευρώπης, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που εντοπίζονται επί του παρόντος είναι μεταξύ εκείνων που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς. Θα ήθελα να τονίσω ότι τα άτομα που προσβάλλονται από την ευλογιά των πιθήκων δεν πρέπει να στιγματίζονται ή να υφίστανται διακρίσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Η έγκαιρη επικοινωνία του κινδύνου με το ευρύ κοινό είναι σημαντική και οι φορείς δημόσιας υγείας θα πρέπει να διαδίδουν ευρέως ακριβείς και πρακτικές συμβουλές σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία».

Η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί έναν ιό που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταδίδεται δύσκολα από το ένα άτομο στο άλλο, και αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Αφρικής.

Οι επιστήμονες του UKHSA δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο ιός είναι πιθανό να εξαπλώνεται μέσω σεξουαλικών δικτύων λόγω της δερματικής επαφής. Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η συγκεκριμένη σύνδεση για την ευλογιά των πιθήκων και θέτει υπό αμφισβήτηση όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τη μετάδοσή του.

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη για την ευλογιά των πιθήκων: «Πιθανό να έρθει στην Ελλάδα, πώς αντιμετωπίζεται»

Ευλογιά των πιθήκων: Φόβοι για εξάπλωση το καλοκαίρι - Ο χάρτης των κρουσμάτων