ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στο Πεκίνο: «Λουκέτο» σε πάρκα και μουσεία λόγω κορονοϊού

Νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
Νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
ΑΡ

Το Πεκίνο αποφάσισε να κλείσει πάρκα και μουσεία καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα

Το Πεκίνο έκλεισε πάρκα, εμπορικά κέντρα και μουσεία την Τρίτη (22/11), ενώ περισσότερες κινεζικές πόλεις άρχισαν και πάλι τα μαζικά τεστ για COVID-19, καθώς η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η χώρα ανέφερε 28.127 νέα τοπικά κρούσματα σε εθνικό επίπεδο τη Δευτέρα (21/11), πλησιάζοντας το καθημερινό αποκορύφωμά της από τον Απρίλιο, με τις μολύνσεις στη νότια πόλη Γκουανγζού και στο νοτιοδυτικό δήμο Τσονγκντίνγκ να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου.

Νέα καθημερινά ρεκόρ

Στην πρωτεύουσα Πεκίνο, τα κρούσματα αγγίζουν νέα ρεκόρ καθημερινά, με τις αρχές της πόλης να απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Υπήρξαν δύο νέοι θάνατοι που αποδόθηκαν στον COVID-19 από αξιωματούχους υγείας, σε σύγκριση με τρεις το Σαββατοκύριακο, που ήταν οι πρώτοι που καταγράφονται στην Κίνα από τον Μάιο.

Το τελευταίο κύμα κορονοϊού «δοκιμάζει» τις πρόσφατες αλλαγές που έχει κάνει η Κίνα στην πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην COVID-19, η οποία ζητά από τις αρχές να είναι πιο στοχευμένες στα μέτρα καταστολής και να απομακρυνθούν από τα εκτεταμένα lockdown και τα τεστ που «στραγγάλισαν» την οικονομία και απογοήτευσαν τους κατοίκους.

Ο δήμος Tιαντζίν, κοντά στο Πεκίνο, την Τρίτη έγινε ο τελευταίος που ανήγγειλε υποχρεωτικά τεστ σε όλη την πόλη, μετά από παρόμοια ανακοίνωση την Κυριακή από τη Σιζιαζουάνγκ. Ακόμη και μετά τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η Κίνα διατηρεί τους πλέον αυστηρούς περιορισμούς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων που παραμένουν κλειστά σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία.

Τα αυστηρότερα μέτρα στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις, έστω και αν η Κίνα προσπαθεί να αποφύγει τα lockdown σε όλη την πόλη -όπως αυτό που ακρωτηρίασε τη Σαγκάη φέτος- έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομία και έκαναν τις παγκόσμιες μετοχές και τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Οι αναλυτές της Nomura δήλωσαν την Τρίτη ότι οι τοποθεσίες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 19,9% του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας βρίσκονταν υπό κάποια μορφή lockdown ή περιορισμούς, από 15,6% την περασμένη Δευτέρα και όχι πολύ μακριά από την κορύφωση του δείκτη τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σαγκάη.

Τοπικά lockdown

Η κινεζική πρωτεύουσα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή έξαρση της πανδημίας, θέτοντας αυστηρότερους κανόνες για την είσοδο στην πόλη. Πολλοί κάτοικοι του Πεκίνου βλέπουν τα κτήριά τους να κλειδώνονται, αν και αυτοί οι περιορισμοί συχνά διαρκούν λίγες μόνο ημέρες.

Ορισμένοι κάτοικοι της πόλης είπαν ότι αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις ειδών παντοπωλείου, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων. Πολλά μουσεία έκλεισαν και χώροι όπως το λούνα παρκ Happy Valley και το τεράστιο πάρκο Τσαογιάνγκ της πόλης, ένα δημοφιλές σημείο με δρομείς και εκδρομείς, δήλωσαν την Τρίτη ότι θα κλείσουν λόγω της επιδημίας. Το Πεκίνο ανέφερε 1.438 νέα τοπικά κρούσματα, από 962 την Κυριακή.

Η κεντρική πόλη της Ουχάν, όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο ιός, εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη (22/11) καλώντας τους κατοίκους της να ταξιδεύουν μόνο μεταξύ σπιτιού και εργασίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν, ο οποίος ηγήθηκε της πολιτικής μηδενικής ανοχής, επισκέφθηκε τη Τσονγκκίνγκ τη Δευτέρα και κάλεσε τις αρχές να τηρήσουν τα μέτρα και να θέσουν την επιδημία υπό έλεγχο, ανέφερε ο δήμος.

Ανησυχία για το μέλλον

Πολλές επιχειρήσεις, φοβούνται ότι μπορεί να μην επιβιώσουν μέχρι το επόμενο έτος, καθώς οι πελάτες παραμένουν επίφυλακτικοί και τα lockdown πλήττουν την αγορά. Η Κίνα υποστηρίζει ότι η πολιτική του προέδρου Σι Τζινπίνγκ σώζει ζωές και είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι η πλήρης επαναλειτουργία απαιτεί μια τεράστια προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιασμού και μια αλλαγή στα μηνύματα σε μια χώρα όπου η ασθένεια εξακολουθεί να προκαλεί φόβους. Οι αρχές λένε ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν περισσότερες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και κλινικές για τον έλεγχο των ασθενών και διαμορφώνουν νέα πρωτοβουλία εμβολιασμού.

«Η πραγματική εικόνα μπορεί να μην είναι τόσο ρόδινη όσο φαίνεται», έγραψαν αναλυτές της Nomura, λέγοντας ότι περίμεναν ότι η επαναλειτουργία θα επιταχυνθεί μετά τον Μάρτιο του επόμενου έτους, όταν ολοκληρωθεί ο ανασχηματισμός της ανώτατης ηγεσίας της Κίνας.

Πηγή: Reuters