ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ανεπιθύμητα πρόσωπα οι πρεσβευτές της Δύσης

Συρία: Ανεπιθύμητα πρόσωπα οι πρεσβευτές της Δύσης

Ως ανεπιθύμητα πρόσωπα χαρακτηρίζει η Συρία τους πρεσβευτές πολλών δυτικών χωρών που έχουν ανακληθεί ήδη από τις κυβερνήσεις τους σε «αντίποινα» για την απέλαση των Σύρων διπλωματών από δυτικές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα.

Ο συριακός στρατός εξαπολύει παράλληλα νέες επιθέσεις σε πολλά σημεία της χώρας, ενώ οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι δε δεσμεύονται πλέον από το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν το οποίο ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

«Η Συρία αποφάσισε να χαρακτηρίσει ανεπιθύμητα πρόσωπα τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως και τον Βέλγο, τον Βούλγαρο, τον Γερμανό και τον Καναδό επιτετραμμένο» αναφέρει το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η συριακή κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στην εκ νέου εγκαθίδρυση σχέσεων με τους 17 διπλωμάτες που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ήδη ανακληθεί από τις κυβερνήσεις τους.

«Η συριακή δημοκρατία εξακολουθεί να πιστεύει στη σημασία που έχει ο διάλογος ο οποίος στηρίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Ελπίζουμε ότι οι χώρες που πήραν την πρωτοβουλία για τα βήματα αυτά θα υιοθετήσουν αυτές τις αρχές, οι οποίες θα επιτρέψουν να επανέλθουν οι σχέσεις στο φυσιολογικό» λέει το συριακό ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Βουλγαρία και η Ελβετία απέλασαν συντονισμένα τους σύρους Πρεσβευτές από το έδαφός τους σε διαμαρτυρία για τη σφαγή 108 ανθρώπων στην συριακή πόλη Χούλα.

Το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίθεση σήμερα στη συνοικία Καφαρζίτα της επαρχίας Χάμα στην κεντρική Συρία, ύστερα από τρεις ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαπέλυσαν επίσης επίθεση στην περιοχή Χίφα της επαρχίας της Λατάκειας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ οβίδες ερρίφθησαν και στην πόλη Χομς.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ακόμη τη νύχτα και στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίσθηκαν, στη διάρκεια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη συνοικία Καφρουέιντ.

Περισσότεροι από 2.000 Σύροι κατέφυγαν στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις ημέρες για να γλιτώσουν από τη βία, σύμφωνα με το τουρκικό κέντρο διαχείρισης καταστάσεων κρίσης (AFAD).

Όσον αφορά στους Σύρους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς στη νότια Τουρκία έχουν φτάσει τους 26.747.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο εισήλθαν στην Τουρκία σχεδόν 400 Σύροι. Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε καταυλισμούς τους οποίους έχει δημιουργήσει ο τουρκικός Ερυθρός Σταυρός στις επαρχίες Χατάι, Γκαζιαντέπ, Κιλίς και Σανλιούρφα. Περίπου πενήντα τραυματίες και ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αυτών των επαρχιών.

Εκπρόσωπος των Σύρων αντικαθεστωτικών είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι αντάρτες δεν δεσμεύονται πλέον από το ειρηνευτικό σχέδιο Ανάν και πραγματοποιούν επιθέσεις από την Παρασκευή εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων για να «προστατευτεί ο λαός».

Οι αντάρτες δήλωσαν ότι στο εξής δεν τηρούν την εκεχειρία που προβλέπει το σχέδιο Αναν και ζητούν η αποστολή του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στη Συρία να μετατραπεί σε ειρηνευτική αποστολή ή η διεθνής κοινότητα να αποφασίσει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, προκειμένου ο Ασαντ να φύγει από την εξουσία.

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει την ίδια στιγμή ότι ο σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ ψεύδεται αρνούμενος την ευθύνη για τη σφαγή στη Χούλα, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται με τους διεθνείς εταίρους τους για την πολιτική μετάβαση στη Συρία.