ΚΟΣΜΟΣ

H Μόσχα καταδίκασε τη σφαγή στη Χάμα

H Μόσχα καταδίκασε τη σφαγή στη Χάμα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα τη νέα «βάρβαρη» σφαγή στην επαρχία της Χάμα στη Συρία, σημειώνοντας ότι αποτελεί «μια πρόκληση» που έχει στόχο να αποτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποιες δυνάμεις χρησιμοποιούν, και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, τις πιο ωμές και αισχρές προκλήσεις για να μην επιτύχει το σχέδιο Ανάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις βάρβαρες πράξεις βίας στην περιοχή της πόλης Χάμα», πρόσθεσε ο ίδιος και κάλεσε τους δυτικούς να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης για να σεβαστούν το σχέδιο Ανάν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι ξένοι παράγοντες που εργάζονται για την επίλυση του συριακού προβλήματος να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν επανακάμψει και απευθύνουν αιτήματα για μια ξένη επέμβαση, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το σχέδιο αυτό», σημείωσε.

«Αυτό θα βοηθήσει να αποτραπεί η επανάληψη τραγωδιών όπως αυτές της Χούλα και της Χάμα», κατέληξε.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στο Αλ Κουμπέιρ, τοποθεσία στην περιοχή της Χάμα, στην κεντρική Συρία, μετά τη σφαγή τουλάχιστον 108 ανθρώπων στις 25 Μαΐου στη Χούλα, στην επαρχία της Χομς, επίσης στην κεντρική Συρία. Η αντιπολίτευση επιρρίπτει την ευθύνη για τις δύο σφαγές στο συριακό καθεστώς.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα αποδεχόταν μια μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία όπως αυτή που έγινε στην Υεμένη, αν αυτή αποφασιστεί από τον συριακό λαό.

Ο διπλωμάτης σημείωσε ωστόσο σχετικά με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι το μέλλον του «δεν είναι δικό μας ζήτημα», αλλά είναι θέμα των Σύρων, επαναλαμβάνοντας την πάγια ρωσική θέση.

«Η εφαρμογή του σεναρίου της Υεμένης για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία είναι δυνατή μόνον αν οι ίδιοι οι Σύροι συμφωνήσουν γι'αυτό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Το σενάριο της Υεμένης συζητήθηκε από τους ίδιους τους πολίτες της Υεμένης. Αν αυτό το σενάριο συζητηθεί από τους ίδιους τους Σύρους και υιοθετηθεί από αυτούς, εμείς δεν τασσόμαστε εναντίον του», πρόσθεσε ακόμη.