ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Το 95% των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας έχει εκσυγχρονιστεί

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
ΑΡ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνησε ότι το 95% των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας έχει εκσυγχρονιστεί και ότι δοκιμάζονται νέα συστήματα κρούσης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα (23/2) ότι το 95% των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας είχε εκσυγχρονιστεί και ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μόλις παρέλαβε τέσσερα νέα υπερηχητικά βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια αυτά σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία με αφορμή την καθιερωμένη ετήσια Ημέρα του Υπερασπιστή της πατρίδας της Ρωσίας, η οποία τιμά τις ένοπλες δυνάμεις, μία ημέρα αφότου πραγματοποίησε πτήση με ένα εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160M με πυρηνική ισχύ.

Την παραμονή της δεύτερης επετείου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος ηγέτης εξήρε τους στρατιώτες που πολεμούν στη χώρα στο πλαίσιο μιας «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκάλεσε, χαιρετίζοντάς τους ως ήρωες που μάχονται για την «αλήθεια και τη δικαιοσύνη»

Κατέθεσε επίσης στεφάνι στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη για να τιμήσει όσους έπεσαν στη μάχη. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα επιτεύγματα, όπως είπε, του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος. «Ενσωματώνοντας την πραγματική εμπειρία μας στη μάχη, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με κάθε δυνατό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων προσπαθειών επανεξοπλισμού και εκσυγχρονισμού» δήλωσε ο Πούτιν.

«Σήμερα, το μερίδιο των σύγχρονων όπλων και εξοπλισμού στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις έχει ήδη φτάσει το 95%, ενώ το ναυτικό στοιχείο της "πυρηνικής τριάδας" βρίσκεται σχεδόν στο 100%», πρόσθεσε. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει τη σειριακή παραγωγή των νέων υπερηχητικών πυραύλων Zircon και ότι δοκιμάζονται νέα συστήματα κρούσης, τα οποία όμως δεν διευκρίνισε.