ΚΟΣΜΟΣ

Παιδιά σχηματίζουν ουρές έξω από τους ψυχολόγους...

Παιδιά σχηματίζουν ουρές έξω από τους ψυχολόγους...

Τον τελευταίο χρόνο, έχουν αυξηθεί στο Τορίνο κατά 20% οι περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή.

Σύμφωνα με την τοπική υγειονομική υπηρεσία το φαινόμενο αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ στην πόλη το 2012 ξεκίνησαν θεραπεία πάνω από 10.000 ασθενείς.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα La Stampa ο γραμματέας του τοπικού συλλόγου ψυχολόγων «έχουν διπλασιαστεί οι περιπτώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Κυρίως παιδιά ακόμα και πολύ μικρά, ηλικίας μόλις δύο ετών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός κοριτσιού δυόμισι ετών που δε μπορούσε να καταπιεί και δεν υπέφερε από καμία οργανική παθολογία. Την ίδια ώρα πολλά είναι τα παιδιά τα οποία υποφέρουν από φοβίες που έχουν να κάνουν με το σχολείο, δυσκολίες έπειτα από απόμακρη σχέση με την οικογένεια και άλλες διαταραχές».

Όλο και αυξάνονται οι έφηβοι και τα παιδιά που ξεσπούν έντονα εκφράζοντας θυμό, είτε φοβούνται, είτε αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να σεβαστούν κανόνες είτε υπερκινητικά, ενώ πολλές είναι οι οικογένειες που απευθύνονται σε ειδικούς αναζητώντας βοήθεια.

Οι γιατροί αναζητούν τις αιτίες που προκαλούν την έξαρση αυτού του ανησυχητικού φαινομένου. Σύμφωνα με την ειδικό Μαρία Μπαιόνα, «είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον από τους γονείς προς τα παιδιά τους». Όμως όπως τονίζει, πίσω από τις διαταραχές αυτές κρύβονται και «οι περίπλοκες κοινωνικό-οικογενειακές καταστάσεις που επικρατούν οι οποίες οδηγούν τα παιδιά και τα μέλη της οικογένειας να ζουν σε πλαίσια άγχους».

Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι η ψυχοθεραπεία παράλληλα με οικογενειακές συνεδρίες αλλά και μια συνεργασία με το σχολείο και τους εκπαιδευτές των παιδιών.

«Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να μην εγκαταλείψουμε αυτά τα παιδιά και να βρούμε λύσεις προσωπικά για το καθένα. Όλα αυτά χρησιμοποιώντας λιγότερα φάρμακα και βασιζόμενοι στις απαντήσεις, συχνά εκπληκτικές, των παιδιών», συμπληρώνει η γιατρός Λορέντζα Μποντόνιο.