ΚΟΣΜΟΣ

Ένας εύφλεκτος τοξικός αφρός ήταν η αιτία της τραγωδίας στη Βραζιλία

Ένας εύφλεκτος τοξικός αφρός ήταν η αιτία της τραγωδίας στη Βραζιλία

Ένα είδος εξαιρετικά εύφλεκτου αφρού φαίνεται να είναι η αιτία που ξέσπασε η πυρκαγιά σε νυκτερινό κέντρο, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βραζιλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 235 άνθρωποι.


Σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας εξαιτίας του αφρού, ο χώρος κατακλύστηκε από έναν παχύ δηλητηριώδη καπνό, μέσα σε μόλις τρία λεπτά.

Οι αρχές εικάζουν ότι ο τοξικός αφρός, που είχε χρησιμοποιηθεί για την ηχομόνωση του κέντρου, ίσως να αποτέλεσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκτός από το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους πυροσβεστήρες που υπήρχαν στο χώρο ήταν ελαττωματικοί.
«Εάν δεν υπήρχε αυτό το υλικό, κανείς δεν θα είχε πεθάνει», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στη Σάντα Μαρία, Μαρσέλο Αριγκόνι, κρατώντας στα χέρια του ένα κομμάτι αφρού, το οποίο είχε τοποθετηθεί στους τοίχους του κέντρου χωρίς επιβραδυντικό φλόγας. «Σε ορισμένα σημεία του κέντρου όπου δεν υπήρχε ο αφρός, σχεδόν τίποτα δεν κάηκε».

Η αστυνομία ερευνά εάν ευθύνονται για αμέλεια δημοτικοί υπάλληλοι που επέτρεψαν τη λειτουργία του κέντρου. Ως μέρος μιας ξεχωριστής έρευνας, η αστυνομία έχει επίσης υπό κράτηση τους ιδιοκτήτες του κέντρου διασκέδασης και δύο μέλη της μπάντας που έπαιζε εκείνο το βράδυ, ως υπόπτους για ρίψη φωτοβολίδας μέσα στο χώρο, το πρωί της Κυριακής.

Ο δήμαρχος της πόλης και αξιωματούχοι πυρασφάλειας επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον ευθύνες για παράνομη άδεια λειτουργίας και ελλιπές πρόγραμμα πυρασφάλειας στο κέντρο. Την Πέμπτη, ο δήμαρχος ανέστειλε τις άδειες όλων των νυχτερινών κέντρων και των συναυλιακών χώρων της πόλης για 30 ημέρες.

Ο επικίνδυνος αφρός που είχε χρησιμοποιηθεί για ηχομόνωση, ίσως αποβεί μοιραίος για πολλούς από τους επιζήσαντες της τραγωδίας, αφού οι αναθυμιάσεις προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα σε 238 άτομα, 138 εκ των οποίων διακομίστηκαν στο νοσοκομείο την Πέμπτη και περίπου 100 την Κυριακή. Ο αριθμός των θυμάτων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στη μονάδα εντατικής θεραπείας έχει ανέλθει στους 87.