ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας

Κολομβία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας

Ο Κολομβιανός υπουργός Γεωργίας Χουάν Καμίλο Ρεστρέπο, ο οποίος είχε συμβάλλει για να λυθούν οι απεργίες των καλλιεργητών καφέ που είχαν παραλύσει τη χώρα και στήριξε τις προσπάθειες των διαπραγματευτών στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους μαρξιστές αντάρτες, έχει υποβάλλει την παραίτησή του, επεσήμαναν αργά χθες βράδυ δύο πηγές του ιδίου υπουργείου.

Ο 66χρονος Ρεστρέπο είχε ειδοποιήσει προ ενός και πλέον μηνός τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος πως επρόκειτο να παραμείνει στη θέση του έως ότου εξευρεθεί και διορισθεί ένας διάδοχός του, επεσήμανε η μία από τις πηγές αυτές.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Καρακόλ επιβεβαίωσε την πληροφορία πως ο Ρεστρέπο θα παραμείνει στο υπουργείο έως ότου επιτευχθεί συμφωνία με το αριστερό ανταρτικό κίνημα των FARC για την αγροτική μεταρρύθμιση, το πρώτο και πλέον ακανθώδες θέμα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί κάποια επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση σχετικά με την πληροφορία της παραίτησης του υπουργού.

Δεν έχει γίνει σαφές ακόμη εάν η παραίτηση του Ρεστρέπο θα πρέπει να συνδέεται με τη λήξη της διορίας έως τον Μάιο της για την υποβολή των υποψηφιοτήτων στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών μέσων ενημέρωσης ο υπουργός Γεωργίας θα διεκδικήσει το χρίσμα του Συντηρητικού Κόμματος.

Τελευταίο πολιτικό 'ανδραγάθημα' του Ρεστρέπο υπήρξε η συμφωνία με τους πατατοπαραγωγούς τον περασμένο μήνα, έπειτα από τις κινητοποιήσεις τους για τις τιμές.

Διαδηλώσεις, απεργίες και βομβιστικές ενέργειες σε όλους τους πλουτοπαραγωγικούς τομείς της Κολομβίας έχουν πλήξει την ανάπτυξη της χώρας και διαβρώσει τη δημοτικότητα του προέδρου Σάντος σε μία χρονική στιγμή που έχει ρίξει το βάρος του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες του FARC.