ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πατριάρχης Κύριλλος στη Σαγκάη

Ο Πατριάρχης Κύριλλος  στη Σαγκάη

Κατά τη διάρκεια της εξαήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος έφτασε στη Σαγκάη. Αυτή η πόλη, που βρίσκεται στις ακτές της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, είναι ο τελευταίος σταθμός στην περιοδεία του στην Κίνα.

Στη Σαγκάη ο Πατριάρχης Κύριλλος πραγματοποίησε στον καθεδρικό ορθόδοξο ναό πατριαρχική θεία λειτουργία. Αυτή η εκκλησία είχε κατασκευαστεί το 1937. Και τέσσερις δεκαετίες αργότερα – την περίοδο της πολιτιστικής επανάστασης στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας – έκλεισε και κρατικοποιήθηκε. Σε διάφορες περιόδους στο χώρο της λειτουργούσε χρηματιστήριο, εστιατόριο και ακόμη και κέντρο νυχτερινής διασκέδασης. Σήμερα εκεί λειτουργεί μουσείο. Μέχρι σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της πόλης δεν μπορεί να πετύχει την άρση της απαγόρευσης της λατρείας σ΄ αυτήν. Αποτελεί αίνιγμα πως τα κατάφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος να πάρει άδεια να τελέσει εκεί λειτουργία.

Η πολυπληθέστερη ορθόδοξη κοινότητα υπάρχει σήμερα στην άλλοτε ρωσική περιοχή του Χαρμπίν. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Πεκίνο, όπου λειτουργεί έστω και ένας, όμως κανονικός ναός, για τους Χριστιανούς του Χαρμπίν είναι πολύ δύσκολο να εκκλησιάζονται. Εκκλησία υπάρχει, όμως ιερείς δεν υπάρχουν.

Στη Σαγκάη η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ορθοδοξία δεν είναι και πολύ καλύτερη. Στην πόλη έχουν διατηρηθεί δυο εκκλησίες, όμως η μια, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, έχει μετατραπεί σε μουσείο, ενώ η εκκλησία του αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1934 στη μνήμη του Ρώσου αυτοκράτορα Νικολάου Β΄, σε σπάνιες περιπτώσεις νοικιάζεται για εκκλησιαστικές λειτουργίες. Μπορεί να προσευχηθεί κανείς ελεύθερα μόνο σε ειδικό χώρο στο Γενικό Προξενείο της Ρωσίας. Εκεί έχουν πρόσβαση στη λειτουργία και οι Ορθόδοξοι Κινέζοι.

Η θέση της Ορθοδοξίας στην Κίνα σήμερα ανησυχεί τον επικεφαλής του Πατριαρχείου Μόσχας. Για την ανάγκη να αποκατασταθεί η αυτοκέφαλη Κινεζική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Πατριάρχης Κύριλλος μίλησε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιν Πινγκ και με τους δημάρχους πόλεων και υποδιοικητές επαρχιών. Όλες οι προϋποθέσεις για την αναβίωση της κινεζικής Ορθοδοξίας υπάρχουν, θεωρεί ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο Πατριάρχης υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι το Πατριαρχείο Μόσχας σε καμιά περίπτωση δεν επιδιώκει να επιδράσει στην κινεζική ορθοδοξία, όμως είναι πρόθυμη να της παράσχει ολόπλευρη υποστήριξη. Αυτή η ποιμαντική φροντίδα άγγιξε τις καρδιές ακόμη και των Κινέζων που απέχουν πολύ από τον Χριστιανισμό. Σχετική δήλωση έκανε ο αναπληρωτής του επικεφαλής της επαρχίας Χεϊλουντζιάν:

- Ενδιαφερόμαστε πολύ για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του πνευματικού. Από την άποψη της θρησκείας, η επαρχία μας, σε αυστηρή αντιστοιχία με τους νόμους της χώρας, σέβεται το δικαίωμα κάθε πιστού στην θρησκευτική ελευθερία. Προσπαθούμε να υπερασπιστούμε το δίκαιο, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πιστών, συμπεριλαμβανομένων των Ορθοδόξων.