ΚΟΣΜΟΣ

Νέοι κανόνες ασφαλείας για γεωτρήσεις

Νέοι κανόνες ασφαλείας για γεωτρήσεις

Νέους, πιο αυστηρούς κανόνες για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νέα οδηγία καθιερώνει ελάχιστα κοινά πρότυπα ασφαλείας στην ΕΕ και ανεβάζει τον πήχη για ιδιωτικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην έρευνα και την εξόρυξη. Για πρώτη φορά θεσπίζεται η υποχρέωση του ενδιαφερόμενου επενδυτή να εκπονεί ανάλυση ρίσκου και να αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να καλύψει τις όποιες περιβαλλοντικές ζημιές προκληθούν από τη γεώτρηση.

Όπως εξηγεί ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς «η εταιρία θα πρέπει να υπακούσει στους κανόνες ασφάλειας που τίθενται και να αποδείξει ότι έχει τα μέσα να το πράξει. Δεν αρκεί να εμφανιστεί μία εταιρία που έχει μία λογιστική επάρκεια σε χρήματα. Πρέπει να αποδείξει την τεχνική της επάρκεια, πρέπει να αποδείξει τη δυνατότητα που έχει εάν γίνει ατύχημα να το επανορθώσει και να προφυλάξει τον Ευρωπαίο πολίτη από πιθανές επιδράσεις ενός ατυχήματος» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της ΕΕ προετοιμάζεται από το 2010 μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon που είχε προκαλέσει τον θάνατο 11 ανθρώπων, καθώς και μία πετρελαιοκηλίδα σχεδόν 5 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Χέρμπερτ Ρόιλ εκτιμά ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι γεωτρήσεις είναι ασφαλείς, στο μέτρο του δυνατού.

Η οδηγία δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο fracking, τη νέα, διαμφισβητούμενη μέθοδο για την εξόρυξη φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος με τη βοήθεια χημικών ουσιών, που εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ. Θα μπορούσε ωστόσο να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για μελλοντικές γεωτρήσεις με fracking. Με τη νέα μέθοδο οι Αμερικανοί έχουν αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στον ενεργειακό ανταγωνισμό. Παρ’ όλα αυτά ο Επίτροπος για την ενέργεια Γκύντερ Έτινγκερ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, προσπαθεί να καθησυχάσει τους οικολόγους και υπόσχεται ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να εξάγει τις δικές της περιβαλλοντικές προδιαγραφές ακόμα και στην Αμερική.

ΠΗΓΗ DW