«Όχι» Ομπάμα σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

«Όχι» Ομπάμα σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

''Δεν βλέπουμε στρατιωτική λύση στη Συρία για την ώρα" δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Δεν παρέλειψε πάντως να πει ότι η χώρα του έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία, σύμμαχο της Δαμασκού, σχετικά με την κατάσταση των σύρων πολιτών.

 

Τις δηλώσεις αυτές έκανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. "Αυτή τη στιγμή δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει μια στρατιωτική λύση στο πρόβλημα, όμως η κατάσταση είναι ρευστή και εξακολουθούμε να εξετάζουμε κάθε πιθανό τρόπο επίλυσης του προβλήματος" αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Ο υπουργός (Εξωτερικών Τζον) Κέρι και άλλοι έχουν στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ρώσους ότι δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την ευημερία του συριακού λαού όταν υπάρχουν πολίτες που λιμοκτονούν", πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία έχει την "ευθύνη" να πιέσει τη Συρία να συμμορφωθεί με τη συμφωνία για την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι μόνο τρία μικρά φορτία με χημικά όπλα έχουν απομακρυνθεί προς το παρόν από τη Συρία μέσω της Λαττάκειας, πολύ λιγότερα από τους 700 τόνους που η Δαμασκός πρέπει να απομακρύνει από το έδαφός της.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν "εξεπλάγη όταν έμαθε ότι μια νέα σφαγή" φέρεται να σημειώθηκε στο χωριό Μάαν της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

"Δεκάδες άμαχοι φέρονται να σκοτώθηκαν βίαια στις 9 Φεβρουαρίου" στο χωριό αυτό, πρόσθεσε ο Νεσίρκι.