Πακιστάν: «Πράσινο φως» για βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών

Πακιστάν: «Πράσινο φως» για βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν έδωσε το πράσινο φως στο στρατό να πραγματοποιήσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, έπειτα από μήνες προσπαθειών να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες, εξαιτίας των τελευταίων αλλεπάλληλων επιθέσεών τους.

 

«Οι (ένοπλες) δυνάμεις έχουν δικαίωμα να ανταποδίδουν πυρά σε αυτοάμυνα και θα το ασκήσουν αυτό το δικαίωμα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τσόντρι Νισάρ Αλί Χαν σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα, το Ισλαμαμπάντ, μερικές ώρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο στρατός με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανταρτών σε περιοχές των φυλών που θεωρούνται προπύργιά τους.

«Αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε σε συνομιλίες προς το παρόν» τόνισε ο ίδιος.

Ο Χαν ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ εξουσιοδότησε τον στρατό να προχωρήσει σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον του.

pak29032342

Ο Σαρίφ μέχρι τώρα είχε εκφράσει την προτίμησή του για την οδό των ειρηνευτικών συνομιλιών και όχι της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, αλλά η απόφασή του αυτή καταδεικνύει ότι ίσως τελικά να υποχωρεί στις πιέσεις να γίνει μια ευρεία επιχείρηση εναντίον των ανταρτών.

Νωρίτερα, μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περιοχές όπου πιστεύεται ότι έβρισκαν καταφύγιο ισλαμιστές, στις περιοχές Βόρειο Ουαζιριστάν και Χάιμπερ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 35 μαχητών και την καταστροφή μιας κρυψώνας με όπλα.

Αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν ότι τα κρησφύγετα των Ουζμπέκων, Τατζίκων και Πακιστανών αρχηγών των ανταρτών βομβαρδίστηκαν από το πακιστανικό πυροβολικό λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες.

pak3

«Τουλάχιστον 35 αντάρτες σκοτώθηκαν» είπε αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Η επιβεβαίωση των γεγονότων από ανεξάρτητη πηγή δεν είναι δυνατή καθώς η περιοχή δεν είναι προσβάσιμη.

Ένας αξιωματικός του στρατού ανέφερε ότι τουλάχιστον οι 22 από τους νεκρούς ήταν ξένοι, με καταγωγή κυρίως από το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Ο βομβαρδισμός των θέσεων των ανταρτών ακολούθησε την ανακοίνωση των Ταλιμπάν ότι την Κυριακή εκτέλεσαν 23 μέλη παραστρατιωτικών ομάδων που τους κρατούσαν αιχμαλώτους από τις αρχές του 2010.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι το Ισλαμαμπάντ επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στην Καμπούλ επειδή οι αντάρτες σκότωσαν τους στρατιώτες στο έδαφος του Αφγανιστάν.

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σαρτάτζ Αζίζ μετέφερε τις ανησυχίες του Πακιστάν στον υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν Ζαράρ Μακμπούλ Οσμάνι, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις Μαλδίβες.

«Το Πακιστάν εξέφρασε την έντονη δυσφορία του και τις ανησυχίες του στην αφγανική κυβέρνηση με αφορμή τη βίαιη δολοφονία των 23 μελών της Συνοριοφυλακής στο αφγανικό έδαφος» σημείωσε ο επικεφαλής της πακιστανικής διπλωματίας σε ανακοίνωσή του.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν προσφέρθηκε χθες να κηρύξει κατάπαυση του πυρός εφόσον οι υπηρεσίες ασφαλείας σταματήσουν να σκοτώνουν και να συλλαμβάνουν τους ισλαμιστές.

Η ημιαυτόνομη περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, θεωρείται προπύργιο ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα από ολόκληρο τον κόσμο.

Τον περασμένο μήνα μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές και σκότωσαν περισσότερους από 40 αντάρτες στην περιοχή αυτή, έπειτα από σειρά επιθέσεων εναντίον του στρατού.