ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς αποτέλεσμα η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ιαπωνία

Χωρίς αποτέλεσμα η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ιαπωνία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πλησιάζει στο τέλος της επίσημης επίσκεψής του στην Ιαπωνία, την Παρασκευή, κατά την οποία διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί τη συμμαχική χώρα. Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, η οποία θεωρείτο ιδιαίτερα σημαντική.


Ο Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, συνομίλησαν σχετικά με τη συγκεκριμένη συμφωνία και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί, ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας, Ακίρα Αμάρι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κενά παρά την πρόσφατη πρόοδο.

«Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι υπάρχει μια βασική συμφωνία», δήλωσε ο Αμάρι στους δημοσιογράφους μετά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών, από τις οποίες ωστόσο οι δύο αρχηγοί των κρατών δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με τα γεωργικά προϊόντα και την αυτοκινητοβιομηχανία.
«Σε γενικές γραμμές τα κενά έχουν συρρικνωθεί», είπε.

Ο Ομπάμα, ο οποίος την Παρασκευή αναμένεται να μεταβεί στη Νότια Κορέα, διαβεβαίωσε την Ιαπωνία ότι η Ουάσινγκτον εμμένει στις δεσμεύσεις της για την υπεράσπιση της χώρας αυτής, αναφερόμενος, εκτός των άλλων, στα αμφιλεγόμενα νησιά με τα οποία η Ιαπωνία έχει διαμάχη με την Κίνα και πρότεινε ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό διάλογο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το θέμα αυτό –παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει να λάβει θέση για το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών στην ανατολική Θάλασσα της Κίνας- εμπίπτει στο πλαίσιο εφαρμογής της συνθήκης μεταξύ ΗΠΑ-Ιαπωνίας, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να υπερασπιστούν τον σύμμαχό τους.

Η διπλωματική πρόκληση για τον Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε 4 χώρες της Ασίας, είναι να πείσει τους ασιάτες εταίρους του ότι η Ουάσινγκτον παίρνει σοβαρά τις δεσμεύσεις της για αναθέρμανση των σχέσεων, ενώ παράλληλα να μη βλάψει τους δεσμούς της με την Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Νέες στρατιωτικές ασκήσεις από τους Ρώσους στα σύνορα