ΚΟΣΜΟΣ

Το Βελιγράδι τηρεί αποστάσεις από την ένταση για τον South Stream

Το Βελιγράδι τηρεί αποστάσεις από την ένταση για τον South Stream

Η Σερβία, επί του παρόντος, δεν είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουκρανική κρίση, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.


“Εμείς, βεβαίως, δε θα γυρίσουμε την πλάτη μας στους φίλους μας, όμως, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας, δηλαδή, δε μπορούμε να είμαστε εναντίον των θέσεων της ΕΕ σε πολλές άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας”, ανάφερε ο κ.Ντάτσιτς, στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης "Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας στην Κοινωνία των Εθνών".

Ο ίδιος υπενθύμισε από το παρελθόν την περίπτωση της Ρουάντα, όπου η Σερβία δεν είχε προσυπογράψει τη διακήρυξη των κυρώσεων κατά της χώρας αυτής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο κ.Ντάτσιτς σημείωσε ότι η Σερβία δεν είναι σε θέση να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση των προβλημάτων, που ανέκυψαν στις σχέσεις Βρυξελλών- Μόσχας. “Αναμένουμε ότι τα προβλήματα αυτά θα επιλυθούν, αφού κάποιοι άλλοι αγωγοί, όπως ο Nord Stream, κατασκευάστηκαν χωρίς προβλήματα. Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε θα αναλάμβανε να διακινδυνεύσει την ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα των πολιτών σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας”, είπε.

Ο κ.Ντάτσιτς επιβεβαίωσε ότι η Σερβία δεν έχει λάβει καμία απόφαση αναστολής της κατασκευής του South Stream στο τμήμα του που θα διέρχεται από την επικράτεια της χώρας, προσθέτοντας ότι ο αγωγός δε στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά είναι προς το κοινό συμφέρον.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Αντιπαραγωγική η επέκταση του NATO στην Ανατολή