ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Πολύνεκρες μάχες νότια της Βαγδάτης

Ιράκ: Πολύνεκρες μάχες νότια της Βαγδάτης

Τουλάχιστον 17 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή (1/8) σε σφοδρές μάχες με σουνίτες τζιχαντιστές νότια της Βαγδάτης.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Τζουρφ αλ Σαχρ, ένα μικρό χωριό της επαρχίας της Βαβυλώνας, παρόχθιο στον Ευφράτη, πάνω σε έναν δρόμο που συνδέει προπύργια των ανταρτών στο δυτικό Ιράκ με ιερές πόλεις των σιιτών, νότια της πρωτεύουσας του Ιράκ.

«Δεκαεπτά στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν στο Τζουρφ αλ Σαχρ σε συγκρούσεις με αντάρτες που διήρκεσαν δύο ώρες (σήμερα Παρασκευή) το πρωί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του στρατού. Από την πλευρά του, ένας αξιωματικός του ιατρικού σώματος του ιρακινού στρατού επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτό.

Οι δυο πηγές αυτές έκαναν εξάλλου λόγο για 23 νεκρούς τζιχαντιστές οι οποίοι ανήκαν στην εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Το συγκεκριμένο χωριό, οι κάτοικοι του οποίου είναι κατά πλειονότητα σουνίτες, αποτελεί το τελευταίο διάστημα θέατρο σχεδόν καθημερινών μαχών ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση και αντάρτες. Ο στρατός και σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλευρό τους παίρνουν θέσεις μέσα στο χωριό κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά αποσύρονται τη νύχτα, και αυτό επιτρέπει στους αντάρτες να τοποθετούν βόμβες.

Η ενδεχόμενη κατάκτηση του χωριού αυτού απειλεί να στερήσει από τις κυβερνητικές δυνάμεις τον έλεγχο της μιας από τις μόλις δύο οδικές συνδέσεις της Βαγδάτης με τα προπύργια των σιιτών στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως η Κερμπάλα και η Νατζάφ.

Την Δευτέρα 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους μαχητές του ΙΚ, είχαν σκοτωθεί σε μια επιδρομή των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη. Συνολικά τον Ιούλιο, οι νεκροί στη χώρα ήταν πάνω από 1.600, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η κυβέρνηση, ενώ τον Ιούνιο οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 2.000 — επρόκειτο για τον πιο αιματηρό μήνα μετά το 2007. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, έδωσε μάλιστα έναν ακόμη πιο βαρύ απολογισμό για τον Ιούλιο, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 1.737 νεκρούς.

Νωρίτερα σήμερα τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στη Βαγδάτη και προάστιά της, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας και ιατρούς.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα Υόρκη: Περαστικός τον πυροβόλησε απρόκλητα στο πρόσωπο! (video)

Βρετανία: Κινδύνεψε με ακρωτηριασμό από δάγκωμα αράχνης! (photos)

ΗΠΑ: «Καυτή» γιαγιά έκανε σεξ σε περίπτερο με νεαρό εραστή της! (vid+phs)

Καναδάς: ATM μοίρασε δώρα και λεφτά! (vid+phs)

Εκκενώνεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Μυστήριο με περίτεχνα αγρογλυφικά σε Ρωσία και Γερμανία! (videos)