ΚΟΣΜΟΣ

Λετονία: Ρώσοι ακτιβιστές αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε στρατιωτική βάση

Λετονία: Ρώσοι ακτιβιστές αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε στρατιωτική βάση

Υπό κράτηση από τις λετονικές Αρχές τέθηκαν δύο Ρώσοι ακτιβιστές οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ προσπαθούσαν να μπουν σε μια στρατιωτική βάση.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν μαζί τους μια σημαία του Αγίου Γεωργίου του ρωσικού στρατού και φυλλάδια εναντίον του NATO, σκαρφάλωσαν σε έναν τοίχο της βάσης Αντάζι την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο λετονικός στρατός. Συνελήφθησαν μερικά λεπτά αργότερα, αλλά επισήμως υπό κράτηση τέθηκαν την Παρασκευή (12/06).

Η κράτησή τους, όπως και μια επίθεση σε συστήματα πληροφορικής στη Λιθουανία την περασμένη Τετάρτη, εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις ανάμεσα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής και τη Ρωσία, που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία πέρυσι και λόγω της υποστήριξης που το Κίεβο και η Δύση καταγγέλλουν πως προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Λετονία δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις συλλήψεις.

Ο Λετονός υπουργός Άμυνας Ραϊμόντς Βεγιόνις δήλωσε ότι το συμβάν ενδέχεται να αποτελεί μέρος ενός πολέμου προπαγάνδας και πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λετονίας εργάζονται κατάλληλα για την εξάλειψη τέτοιων προκλήσεων», όπως μετέδωσε το λετονικό πρακτορείο ειδήσεων LETA.

Η Άλλη Ρωσία, ένα μικρό κίνημα που έχει δημιουργήσει ο ιδρυτής του Εθνικού Μπολσεβίκικου Κόμματος Έντουαρντ Λιμόνοφ, ο οποίος λέει πως επιδιώκει τη δημιουργία ενός "Ευρασιατικού" κράτους, ανέφερε πως οι δύο συλληφθέντες είναι μέλη του.

Διεξάγεται έρευνα σε βάρος των προσώπων αυτών, και ενδέχεται να τους ασκηθεί δίωξη για κατασκοπεία και απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών. Εάν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη.

Σχετικές ειδήσεις